Новият марсоход на НАСА, който ще бъде изстрелян през лятото

...
Новият марсоход на НАСА, който ще бъде изстрелян през лятото
Коментари Харесай

Следващият марсоход на НАСА, който ще излети догодина, ще търси вкаменелости!

Новият марсоход на НАСА, който ще бъде изстрелян през лятото на 2020-та и ще кацне на Марс на 18-ти февруари 2021-ва, ще търси следи от античен живот под формата на фосили. Това бе обявено на страниците на американската галактическа организация.

Подробен разбор бе оповестен на 12-ти ноември на страниците на научното списание Икарус. Учените знаят, че на дъното на кратера Джезеро, където ще кацне марсоходът, са се натрупали карбонати. В земни условия карбонатите оказват помощ за образуването на фосили, които се резервират в продължение на милиарди години. Това са фосили на миди, корали, както и на строматолити – специфичен вид вкаменелости, които се образуват от цианобактерии.

Кратерът Джезеро е идеалното местонахождение, където сходни фосили биха могли да съществуват на Марс, защото на това място в далечното минало е имало речна делта. Ръкавите на реката са ясно различими на изображенията от орбиталните апарати като това по-долу: 

Кратерът Джезеро, където ще кацне идващият марсоход на НАСА. С овал е обозначено точното място на втурване. Credits: NASA/JPL-Caltech/MSSS/JHU-APL/ESA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР