Новият хуманоиден робот Atlas е електрически и използва изкуствен интелект(снимка:

...
Новият хуманоиден робот Atlas е електрически и използва изкуствен интелект(снимка:
Коментари Харесай

Еволюцията на робота Atlas: от хидравличен към електрически


Новият хуманоиден робот Atlas е електрически и употребява изкуствен интелект
(снимка: Boston Dynamics)

Пейзажът на хуманоидните роботи се развива бързо. Пионерът в промишлеността Boston Dynamics разгласи, че пенсионира своя 11-годишен хидравличен хуманоиден робот Atlas и показа нова, напълно електрическа версия с нараснала мощ, пъргавост и умелост, пригодена повече за ежедневни приложения, в съпоставяне със своя предходник, насочен към търсене и избавяне.

Първоначално показан през 2013 година и спонсориран от Агенцията за напреднали проучвателен планове в региона на защитата (DARPA) към Министерството на защитата на Съединени американски щати, Atlas съставлява един от най-напредналите хуманоидни роботи на своето време. С течение на годините той еволюира от неуверени стъпки, сходни на тези на малко дете, до плавни, човешки придвижвания.

Последната електрическа итерация на Atlas, оповестена ден след огромното пенсиониране на своя предходник (на 16 април), резервира хуманоидната форма, само че надминава човешките качества в обсега си на придвижване, което разрешава на робота да ръководи задания по-ефективно, оттатък човешките ограничавания.
още по темата
Във видео новият Atlas показва усъвършенстваната си подвижност, като без изпитание минава от легнала позиция към изправена, извива краката си обратно, завърта се върху торса си и върви към камерата – доказателство за неговата дарба да надмине обичайните човешки придвижвания.

Boston Dynamics в този момент изследва комерсиални приложения за новия Atlas, като възнамерява да си сътрудничи с Hyundai – южнокорейския конгломерат, който закупи компанията за роботика през 2021 година, заяви TechCrunch. Главният изпълнителен шеф Робърт Плейтър разкри, че през идната година компанията възнамерява опити на място с електрическия Atlas в заводите на Hyundai, а пълномащабното произвеждане е планувано в околните години.

Междувременно съперници като Agility Robotics към този момент са открили сходни партньорства, да вземем за пример с Amazon за потребление на двукракия робот Digit в складови интервенции. Boston Dynamics също притегли вниманието със своите роботи Spot, четириноги машини, употребявани от някои полицейски ръководства.



Новите инициативи на Hyundai, в това число партньорството с Boston Dynamics, са изправени пред провокации, съгласно южнокорейски медии. Boston Dynamics изпитва финансови проблеми, като чистите загуби се усилиха до 240 милиона щатски $ в края на 2023 година

Въпреки че Boston Dynamics сътвори собствен личен проучвателен институт за изкуствен интелект, в промишлеността остават въпроси по отношение на софтуерното показване и способността на компанията да изпреварва съперниците. Изпълнителният шеф Робърт Плейтър признава смисъла на AI за рационализиране на опциите на роботите.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР