Новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархели заяви днес, че е

...
Новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархели заяви днес, че е
Коментари Харесай

Вархели: Разширяването на ЕС остава приоритет за Европейския парламент

Новият еврокомисар по разширението Оливер Вархели съобщи през днешния ден, че е доста отчаян, че не е реализиран консенсус за започване на договаряния със Северна Македония и Албания.
На кръгла маса на Европейския парламент по отношение на интеграцията на Западните Балкани в Европейски Съюз той съобщи, че ще продължи да се стреми към позитивно решение за Северна Македония и Албания преди срещата на върха на Европейски Съюз в Загреб през май следващата година.
Вархели означи също, че Босна и Херцеговина е постигнала забележителен прогрес по пътя към Европейския съюз, само че би трябвало да се концентрира върху най-важните цели, избрани в Становището на Европейски Съюз, като промяната на правосъдната система и ръководството на миграцията.
Еврокомисарят прикани Сърбия да форсира процеса на промени по пътя към Европейски Съюз. Той уточни, че са нужни по-силни, по-всеобхватни и съответни резултати в основни области - народна власт, господство на закона и независимост на медиите.
Относно Косово той акцентира, че се надява Прищина да възобнови разговора с Белград.
Вархели сподели, че максимален прогрес по пътя към Европейски Съюз е реализиран от Черна гора, която е отворила 32 глави, само че към момента би трябвало да реализира съответни резултати във върховенството на закона и свободата на медиите, да се върне политическият спор в Народното събрание и работата по изборното законодателство да продължи.
Еврокомисарят акцентира, че разширението на Европейски Съюз ще остане приоритет за Екологичен потенциал и разгласи, че Европейската комисия скоро ще показа предложение за нов метод в процеса на разширение.
" Европейска комисия ще показа оферти за процеса на асоцииране при започване на идната година, с цел да ускори преговорния развой ", сподели Вархели.
Той добави и ще се застъпи за по-динамичен развой, вместо просто отваряне и затваряне на глави в договарянията за присъединение, оповестява БГНЕС.
" Акцентът би трябвало да бъде върху действителното влияние на промените на място. Най-добрата мярка за прогрес ще бъде скоростта на икономическото развиване, нарасналият разцвет и качеството на живот, както и свободата на хората ", сподели Вархели и добави, че " Западните Балкани се нуждаят от мощен политически ангажимент за използване на промени, не поради Европейски Съюз, а поради личните си жители. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР