Новият брой на Капитал е особен. Завършихме работата по него

...
Новият брой на Капитал е особен. Завършихме работата по него
Коментари Харесай

Войната в Украйна започна преди 300 години

Новият брой на " Капитал " е необикновен. Завършихме работата по него в часовете преди Русия да стартира бруталната си офанзива против Украйна. Усещахме, че нещо сходно ще се случи, само че не предполагахме размера на избухналата война. Изпратихме броя към печатницата и когато се събудихме светът беше различен.

Ако този брой ви се вижда по-спокоен, то е тъй като подобен беше и светът до напълно скоро. Текущите събития може да наблюдавате. A другояче войната, както всички други в действителност стартира ненадейно, само че началото й може да се наблюдава доста по-отдавна.

Преди съвсем 300 години една странна легенда стартира да обикаля Русия и Европа. Според нея на смъртното си легло съветският цар Петър (известен като " Велики " ) подрежда на своите наследници да създадат всичко, с цел да реализиран " историческото предназначение " за Русия - да господства света . Контрол по едно и също време върху Индия и Константинопол по това време е избран като ключа към постигането на тези цели.

Това, несъмнено, най-вероятно е исторически мит, само че в идващите 300 години Русия се движи тъкмо от тази упоритост. По пътя към Индия са окупирани азиатските републики, в това число допреди 30 години чак до Афганистан. За пътя към Константинопол през вековете се водят периодически войни с Турция, някои от които дефинират частично ориста на България. Историята на Русия от последните няколко века, без значение дали е монархия, " руска " република или каквото е сега, пулсира сред опити въздействието й в Европа и света да бъде оптимално огромно. Като прилежаща страна България постоянно е измежду първите, усетили съветския блян за международна или най-малко районна доминация.
Реклама
Сегашният цикъл на съветска експанзия в някои връзки е друг, само че в други е рисково сходен. Новото е, че този път Москва не се стреми да получи достъп до международните океани - през Индия и Босфора. Времената в този момент са напълно други и въздействието не зависи от броя кораби и оръдия по тях. Доминацията през XXI век - в случай че този термин изобщо е съответен през днешния ден, е икономическа, културна и софтуерна.

В тази интелектуална игра на шах Русия обаче реши да се включи с секира. Започването на действителна, пълномащабна война - завладяването на територии от други страни, наподобява като инструмент от средата на XX век. Това разминаване във времената, в които живеят Москва, от една страна, и Европа и Съединени американски щати, от друга, прави отговорa на съветската експанзия толкоз сложен. До момента в действителност - изцяло неефикасен. И освен.

Европейският отговор досега е доверчив по един доста типичен метод. Логомахия е дума, родена в антична Гърция, и значи, свободно преведено, война с думи. Преди няколко хиляди години там са считали, че същинското въздействие се реализира с просвета, а не с война. Че философите са по-важни от бойците. В последна сметка Рим с неговите легиони взима факела на европейската цивилизация от антична Гърция.

Европа през днешния ден избира логомахията против съветската експанзия и към този момент не съумява да я спре. Путин напредва, като употребява саламената тактичност - реже свободата и независимостта на Украйна парче по парче. Първо Крим, след това Донбас и Луганск. Първо завзетото от сепаратистите преди няколко години, след това още малко и още малко
Реклама
В разнообразни интервали от своята история Русия избира да води война с Европа. Един от националните й герои - княз Александър Невски, се е трансформирал в знак на тази битка с успеха си против обединените шведски и немски войски през Средновековието. Това е и повода Русия да строи църкви с неговото име на доста места в Европа, където след това си завоюва въздействие - с изключение на в София още в Естония, Полша, Франция, Германия, Холандия.

Сега, наподобява, още веднъж е началото на цикъл от напрежение сред Европа и Русия. В предходните сходни случаи на България беше отредена ролята на васална буферна страна. Това ограби живота на милиони хора от няколко генерации. Историята, несъмнено, в никакъв случай не се повтаря безусловно, нито върви тъкмо обратно. Но от дейностите на България и Европа в този момент, при започване на рецесията, ще зависи.
В броя ще видите още:

Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Капитал
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР