Новият браншови колективен трудов договор в металургичната индустрия предвижда минималната

...
Новият браншови колективен трудов договор в металургичната индустрия предвижда минималната
Коментари Харесай

Социалният министър: Минималната заплата в металургията ще достигне 950 лв.

„ Новият браншови групов трудов контракт в металургичната промишленост планува минималната работна заплата в бранша да доближи 950 лева , което е с 21% повече от най-ниското заплащане в България. Опитът в сектора за установяване на възнагражденията може да бъде употребен при вярното транспониране на европейската инструкция за минимални работни заплати “. Това означи вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров , който през днешния ден участва на подписването на новия Браншови групов трудов контракт в бранша. Договорът беше подписан сред Българската асоциация на металургичната промишленост, синдикална федерация „ Металици “ към КНСБ и Национална федeрация „ Металургия “ към КТ „ Подкрепа “.
Вицепремиерът Лазаров акцентира, че с помощта на положителното съдействие на обществените сътрудници в металургичния отрасъл са реализирани положителни резултати, стабилно развиване и висока конкурентоспособност. Браншовият групов трудов контракт планува доста покачване на заплащането на нощния труд и цената на безплатната храна. Новост са контрактуваните механизми за компенсиране на приходите на заетите при увеличена инфлация.

Данните сочат, че в металургичните производства са назначени на непрекъснати трудови контракти към 14 000 души. Непряко заетите, свързани със спомагателни действия и услуги, са над 50 000 души. Заплащането на труда в бранша доближава до 150% от междинното за страната, а в цветната металургия е съвсем два пъти по-високо от междинната заплата в преработващата индустрия.

Браншовите организации са благонадежден сътрудник освен при провеждането на обществени политики, само че и при създаването на нормативни актове, доближаващи държавните ползи с тези на бизнеса. Министерството на труда и обществената политика ще продължи да оказва поддръжка на фирмите и работещите в металургията посредством поредност от начинания като продължи да основава удобни условия за провеждането на групови договаряния за обезпечаване на високо равнище на отбрана на наетите в бранша и за обосноваване на работодателите да подсигуряват безвредни и здравословни условия на труд и почтено възнаграждение на своите служащи и чиновници “, добави министър Лазар Лазаров.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР