Новият Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда по-високи такси за обжалване

...
Новият Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който предвижда по-високи такси за обжалване
Коментари Харесай

Парламентът прие на първо четене по-високи такси за административно обжалване

Новият Административнопроцесуалния кодекс (АПК), който планува по-високи такси за обжалване и анулира подаването на удостоверения на на ръка, бе признат на първо четене от Народното събрание. Въвеждат се и ограничения за електронно правораздаване, като електронизация на призовки, бумаги и известия, което би трябвало предотврати случаите на безпричинно отсрочване на делата в административните съдилища. Ако Административнопроцесуален кодекс бъде признат в този му тип призовки и известия от съдилищата ще се изпращат посредством имейл и sms.

Спорове в Народното събрание провокира увеличението на таксите за касационно обжалване. За жители, еднолични търговци и държавни органи те са 90 лева и 450 лева за организации. Когато има юридически интерес таксата се планува да е 1 %, само че не повече от 3400 лева, а при веществен интерес над 10 млн. лева - 9000 лева Социално слаби жители ще бъдат освобождавани от такси.

Таксите при касационно обжалване не би трябвало да бъдат нито ограничаващи, нито поощряващи, а да почиват на здрав разсъдък, сподели Христиан Митев от " Обединени патриоти ". Явор Божанков (БСП) обърна внимание, че в закона е ясно записано, че таксите покриват действително осъществени разноски, което не може да се каже за оферти законопроект. За общини е 90 лева, а за организации е 450 лева, което е дискриминация, сподели Божанков. " Трябва да помислим дали мястото на таксите е в закона. До в този момент бяха в цена и можеха да се апелират. Така лишаваме правото на жителите да апелират таксите ", сподели Божанков. Според него, в случай че Върховен административен съд е натоварен с каузи, това е поради неприятната работа на администрацията, а не поради сегашните ниски такси.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) попита Божанков да изясни разходоопределяща ли е сегашната таксата от 15 лева за тъжба и дали покрива хартията и пощенските разноски, без да се брои работата на хората в цяло едно правосъдно произвеждане. " Не мисля, че трудът и стойностите в България са чак толкоз ниски ", сподели Кирилов и добави, че от ГЕРБ са отворени за спор за размера на таксите.

Явор Божанков му отговори, че е склонен, че една такса от 15 лева не покрива разноските, само че една такса от 9 хиляди лева също може да не покрива разноските, което е еднообразно незаслужено.

В последна сметка, Кирилов даде обещание, че размерът на таксите ще бъде преразгледан преди второ Ако може в закона да установим правилото, няма проблем размерите да са в цена, сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР