Новите технологии и диверсификацията на горивата са инвестиции в бъдещето

...
Новите технологии и диверсификацията на горивата са инвестиции в бъдещето
Коментари Харесай

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца“: Подкрепяме зелените идеи и усилията за опазването на околната среда

Новите технологии и диверсификацията на горивата са вложения в бъдещето на енергийния бранш в България / 11:22 ч. 34  article picture alt description
Кадър: ТВ Враца

Разговаряме с инж. Радослав Михайлов. Той е изпълнителен шеф на " Топлофикация - Враца ", роден е през 1971 година Завършил е Технически университет във Варна - компетентност " Топло и масообменна техника ". Работил е в " Химко " - Враца като монтьор на Котелен завод, технолог, по-късно и шеф отдел " ПТО " в Отоплителна централа „ Младост “. От 2008 година е основен инженер в " Топлофикация - Враца ", а от края на ноември 2013 година става и изпълнителен шеф на сдружението.

Инж. Михайлов, кои са главните провокации пред България за реализирането на зеления преход?
Осъществяването на зеления преход е голямо предизвикателство за България. Ако в Австрия 75% от силата е от възобновими източници, то у нас образува единствено 20%, до момента в който над 40% от електрическата енергия в страната ни се обезпечава точно от въглищата. България е измежду страните, за които трансформацията към нисковъглеродно произвеждане ще е сложна.
Така че наред с опциите, които чертае пред нас Зеленият пакт, декарбонизацията слага и редица проблеми пред българската промишленост. Основното е рискът за конкурентоспособността на българските предприятия. Страната ни е мощно обвързана със международния и най-много с европейския пазар. По тази причина и поради спецификите на енергийните системи и географските особености, е значимо да се подсигурява, че преходът ще е равномерен и обективен..
Не отхвърлям, нуждата да се фокусираме върху зеленото произвеждане и технологии и като цяло - в подобряването на енергийната успеваемост. Напротив, това може да преобрази освен българската енергетика, само че и цялата стопанска система.
Смятам, че би трябвало да се влага в нови технологии и диверсификация на горивата, с цел да се запазят централите и да продължат да работят съгласно условията на Европа. Считам, че като цяло въглищните райони могат да привлекат и европейски вложители. Новите промишлености биха дали опция за разкриване на работни места. По този метод ще се подсигурява, че никой няма да бъде пропуснат и зарязан. Това не е мои израз, а израз на Европейската комисия.
Как могат да се осъществят задачите на Европа за нисковъглеродно произвеждане?
Темата за зелената стопанска система и прекосяването на въглищните централи към екологични горива е измежду главните в дневния ред на обществото. За реализирането на задачите на Европа за нисковъглеродна стопанска система, страната би трябвало да начертае проект, по който да се работи последователно. Вече нямаме време за блуждаене. Необходими са съответни дейности. Зеленият пакт ще сътвори нови благоприятни условия и не би трябвало да ги пропущаме.
Когато се подсигурява запазването на заетостта в бранша, към този момент българите няма да дефинират зелените политики като опасност и като заплаха за техните работни места.А белким хората не са прави да се тормозят?Какво ще прави един миньор, в случай че закрием въглищните централи и мини? Прави са.
Необходима е необятна социална полемика по тематиката със Зелената договорка, тъй като хората би трябвало да знаят същността й и опциите, които тя ще даде на страната ни. Рано или късно, възобновимите енергийни източници ще заменят въглищата и това е наклонността в целия свят, само че най-малко на този стадий те няма да са задоволителни, с цел да се обезпечи енергийната самостоятелност на България.
Мисля, че имаме опция да покажем на европейската общественост, че сме в положение да осъществяваме цели за понижение на излъчванията и то по един по-справедлив и обществено допустим метод. В противоположен случай, всяко едно преждевременно решение или деяние ще даде отрицателно отражение на цялата стопанска система. Считам, че доста предприятията, работещи на въглища у нас, не са способни да реализират европейските екоизисквания за прекомерно къс интервал от време. За това процесът на промяна не би трябвало да бъде ускоряван, а е належащо да имаме съответни проекти за бъдещето на централите. При редуциране на периодите, прекосяването през сходна серпантина от тествания ще бъде доста комплицирана задача и надали централите ще съумеят да излязат от нея в устойчиво положение. Целият екип на " Топлофикация Враца " поддържа напъните за зелена стопанска система.
Какви благоприятни условия може да даде на България Европейската зелена договорка?
При реализирането на равномерен и обективен енергиен преход националната стопанска система би могла да се модернизира и да стане още по-конкурентна.
Предоставената европейска поддръжка за централите посредством безплатни средства от фондовете ще подкрепи по-бързата промяна и по-лесно ще бъдат преквалифицирани чиновниците. Финансовите запаси от Фонда за обективен преход ще бъдат ориентирани към икономическа промяна на районите и справяне със обществените последствия на прехода, а измежду допустимите действия са вложения в дребни и междинни предприятия като да вземем за пример за закупване на машини, уреди и съоръжение, представляващи дълготрайни материални активи, както и за гарантиране и опазване на работната ръка. В това число внедряване на технологии и инфраструктури за налична чиста сила, за понижаване на излъчванията на парникови газове, енергийна успеваемост и възобновима сила.
Разкажете ни за Ваш план, който способства за екологичното и икономическо развиване на „ Топлофикация Враца “ и града.
Екологичните практики и устойчивото развиване са напълно залегнали в политиката на " Топлофикация Враца ". Още преди години ние инвестирахме в потреблението на биогорива в производството на сила. Внедряването на биомаса способства за екологичното и икономическо развиване на предприятието. Тя е чисто гориво и се създава от останки от растителни култури. Биомасата е органична суровина, налична в огромни количества. При оползотворяването й не се отделят нездравословни излъчвания и е значим естествен запас за приемане на сила. Причислява се към възобновимите енергийни източници, тъй като като естествен артикул предстои на непрестанно възобновяване. Биомасата за произвеждане на сила е наложена процедура в европейските топлофикационни предприятия, тъй като не замърсява околната среда и за това се смята за източник на „ зелена сила “. С този план ние ще подобрим качеството на въздуха в града и ще успеем да задържим цената на топлинната сила.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР