Новите технологични карти за основните култури в страната са модел,

...
Новите технологични карти за основните култури в страната са модел,
Коментари Харесай

Зам.-министър Джиков: Новите технологични карти ще позволят управление на Стратегическия план в интерес на земеделските производители

Новите софтуерни карти за главните култури в страната са модел, който ще разреши да се вършат промени и ще обезпечат гъвкаво ръководство на интервенциите по Стратегическия проект и определянето на обезщетителните ставки на държавните помощи при разнообразни пазарни разтърсвания, в полза на земеделските производители. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков по време на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, който се организира в Аграрния университет в Пловдив. „ Моделът, който регистрира осъществяваните агротехнически мероприятия, цени и индустриални разноски, не е краен и при нужда са вероятни промени, които ще се вършат дружно с сектора. Това ще бъде основата за актуализация на Стратегическия проект “, добави заместник-министърът.

Във връзка с подпомагането през актуалната година на земеделските производители за превъзмогване на последствията от войната в Украйна, Тодор Джиков акцентира, че министерството възнамерява и тази година стопаните да бъдат подкрепени с 426 млн. лв., колкото беше заложено и през 2022 година С цел поддръжка на бранша, агроминистерството реши 50% от този бюджет да бъде разплатен към фермерите преди старта на пролетната акция поради нарасналите разноски за торове, горива, заплати и семена. „ Волята на служебния кабинет е да изплати цялата помощ от 426 млн. лв.. В момента отпускаме 50 на 100 от тази помощ, след няколко месеца, когато има опция в бюджета, ще се провиснал останалите средства “, разяснява Тодор Джиков.

На Консултативния съвет стана ясно, че през днешния ден известието за тази помощ ще бъде изпратена на Европейската комисия, а скоро ще бъде разгласен приемът.

Заместник-министър Джиков уточни, че след разбор на ценообразуването ще бъде открито решение на казуса с нарасналите цени за напояване.

Представителите на Министерството на земеделието осведомиха земеделските производители за настоящите законодателни промени, подготвяни сега, както и промените в плануваните за 2023 година държавни помощи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР