Новите тарифи за градския транспорт в София бяха приети окончателно

...
Новите тарифи за градския транспорт в София бяха приети окончателно
Коментари Харесай

Как пътуваме в София от следващата година?

Новите цени за градския превоз в София бяха признати дефинитивно от Столичния общински съвет през вчерашния ден. От началото на идната година обаче билетът от 1,60 лева ще разреши на пасажерите да сменят транспортното средство в първите 30 минути, без да купуват нов.

Ако през днешния ден решим да се качим на метрото от станция " Сердика " до станция Европейски съюз и по-късно на рейс 94 до " Студентски град ", ще би трябвало да купим 2 билета по 1,60 лева От началото на 2023 година ще е нужен единствено 1 билет, тъй като сменяме транспортните средства в границите на 30 минути.

Ако прекачването се случи в границите на един час, билетът ни ще коства 2,20 лева

" След като тези 30 или 60 минути изтекат, вие може да продължите пътуването си и не сте неточен пасажер, в противен случай, постоянен сте. Просто най-сетне се дава опция на хората да се прикачват безкрайно в този период от време ", разяснява общинският консултант от " Спаси София " Борис Бонев.

Промяна от 1 септември ще има в предплатените карти. Вече всички до 26 години ще заплащат по 260 лева на година, а постоянната годишна карта от 365 лева ще може да се заплаща разсрочено на 3 елементи. В нея към този момент ще са включени и гратис буферно паркиране и нощният превоз, който се чака да проработи още веднъж от 1 октомври.

Остава опцията за пазаруване на месечна карта. Персоналната за цялата градска мрежа ще е отново 50 лева

Сегашните билети от 1,60 лева, само че без право на прехвърляне остават в действие, само че такива ще се продават на касите и автоматите в метрото. От водача ще коства по-скъпо - 2 лева

Картите за една линия и талончетата за 10 пътувания стопират да важат от 2023 година Няма да има и карти за 3 и 6 месеца.

По-евтини ще са картите за възпитаници и студенти. Вместо сегашните 21,50 лева те ще заплащат 20 лева на месец. За година пък картата е 200 лева

Пенсионерите ще заплащат по 25 лева за месечна карта, което е понижение с 1 лева За хората над 68 година обаче месечният абонамент от 8 става 10 лева

Ще има и още една преференциална карта - за родител, който е в отпуск за развъждане на дете. Ще може да се употребява както от майки, по този начин и от татковци, които краткотрайно не работят, с цел да гледат децата си до 2 година Тя ще коства 10 лева на месец.

Въвежда се и “бял билет”. Той ще се дава гратис в дни, когато въздухът в столицата е мощно нечист.

Промените бяха признати с гласовете на ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака ", както и на Борис Бонев от " Спаси София " и на обособени общински съветници от " Демократична България ".

Други обаче видяха проблем. Според тях е допустимо притежателят на компанията, която ръководи системата, да е подставено лице.

" Човекът се оказа гръцки жител - нищо неприятно. С нашето следствие установихме, че той живее в един дребен град до Солун. Там даже най-вероятно няма градски превоз. Като му разгледахме профила, за нас той не попада в профила на наедрял предприемач. ЦГМ не ръководи и няма надзор върху това нещо, т.е. в случай че те не управляват тази система, този господин Орфанидис Георгиос Димитриос, ръководи нашата билет система ", показа общинският консултант Симеон Ставрев.

Затова от " Демократична България " упорстват за самостоятелен одит. От ГЕРБ пък видяха голословна офанзива от страна на Демократична България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР