Новите такси за отделянето на въглеродни емисии в комбинация с

...
Новите такси за отделянето на въглеродни емисии в комбинация с
Коментари Харесай

Новата соларна и вятърна енергия вече е конкурентна на въглищата и природния газ

Новите такси за отделянето на въглеродни излъчвания в композиция с високите цени на въглищата и газа основават нова повратна точка за Европа, написа Дейв Джоунс от мозъчния концерн Sandbag за Energypost.

За първи път новите вятърни и слънчеви централи могат да бъдат конкурентни на съществуващите въглищни и газови електроцентрали.

На 22 август таксите за нездравословни излъчвания в Европа доближиха 20 евро на звук, като съгласно редица разбори възходящите цени на въглищата и природния газ разрешават на новите възобновими енергийни източници, в частност слънчевата и вятърната сила, да се конкурират с краткосрочните разноски на силата, генерирана от централи, употребяващи изкопаеми енергийни източници.

Разходите за генериране на електрическата енергия от въглища и природен газ са се повишила доста от 2017 година насам. От началото на предходната година разноските за производството на сила от твърди горива са нарастнали със 72 на 100 до 46 евро за мегаватчас, до момента в който аналогичните разноски от природен газ бележат растеж от 43% до 49 евро за мегаватчас.

Информацията се базира на пазарите от 23 август, когато таксата за обособяване на въглеродни излъчвания доближи 20,42 евро на звук. Разходите за произвеждане на електрическа енергия не престават да бъдат подценявани – изчислени са чрез суровините за входящото гориво и разноските за въглеродни излъчвания. Истинските разноски на електричеството, генерирано от въглищни и газови централи, включва редица действителни разноски, които мъчно могат да бъдат избрани: те са чувствителни от комерсиална позиция и се разграничават по отношение на типа на централата, счита Джоунс.

Тези разноски включват превозване и обработка на въглищата, входящ и произлязъл газов пренос, опериране и поддръжка, вложения, както и ограничение на замърсяването на въздуха.

В случай че би трябвало да бъдат направени нови вложения, като да вземем за пример инсталирането на ново съоръжение срещу замърсяване във въглищна централа, спомагателните разноски ще бъдат обилни.

Междувременно цените на слънчевата и вятърната сила се движат в противоположна посока. В търговете за електрическа енергия от възобновими източници в Германия могат да се виждат цени от 38 евро за мегаватчас и да се сравнят с посочените нагоре цени от въглищните и газовите централи.

Графиката изпод демонстрира, че разноските за генериране на електрическа енергия от централи, работещи с изкопаеми твърди горива и природен газ, минават границата от 38 евро и доближават равнища от 46 до 49 евро за мегаватчас. А това значи, че производството при тях е много по-скъпо от това при възобновимите източници.

Нарастването на разноските за произвеждане на електрическата енергия от въглищни и газови централи се дължи освен на повишението на таксите за въглеродни излъчвания, само че и заради по-високите цени на самите първични материали. Цената на въглищата на европейските пазари за доставките след година е повишена с 30% спрямо януари 2017 година, като сходен е казусът с природния газ, при който повишаването е с 28 на 100.

Анализ на мозъчния концерн Carbon Tracker позволява, че таксите за въглеродни излъчвания ще се повишават, достигайки 25 $ за звук до края на годината и 35 $ за звук през 2019 година, откакто промените на европейската скица за търговия с излъчвания влязат в действие.

Използването на природен газ като „ мостово гориво “, което би трябвало да разреши на производството на електрическа енергия да се отдалечи от въглищата, не наподобява разумно, имайки се поради, че цените на електричеството, генерирано от газа, са сходни на тези, които оферират въглищните централи.

Нарастващата конкурентоспособност на възобновимите енергийни източници се случва във значим миг за прехода към тотална електрификация на Европа и прекосяването на континента към по-чиста сила.

Германската комисия за въглищата би трябвало да дефинира дата за поетапно прекъсване на немския въгледобивен флот преди края на тази година. Според Дейв Джоунс повишаването на производството на електрическа енергия от изкопаеми източници и природен газ, както и на таксите за въглеродни излъчвания, основава една удобна среда за огромното прекосяване към по-евтините възобновими енергийни източници и налагането им за сметка на въглищата и природния газ. /investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР