Новите снимки с телескопа Хъбъл показват, че частиците на тъмната

...
Новите снимки с телескопа Хъбъл показват, че частиците на тъмната
Коментари Харесай

Частиците на тъмната материя не взаимодействат помежду си в сблъскващите се галактики

Новите фотоси с телескопа " Хъбъл " демонстрират, че частиците на тъмната материя не взаимодействат между тях в сблъскващите се галактики, което приказва за безусловно " черната " им природа, декларират учени в публикация в списание MNRAS.

" Търсенето на тъмната материя е безпределно тежко и от време на време разочароваща работа, само че по този начин работи всяка просвета. Когато получаваме по-пълни данни, нашите заключения постоянно се трансформират в противоположната посока. Ако тъмната материя и по-нататък не си взаимодейства с забележимата Вселена, то на нас ще ни бъде доста мъчно да разберем какво е тя ", съобщи Ричард Маси (Richard Massey) от Даръмския университет във Достатъчно дълго време учените смятаха, че Вселената се състои от тази материя, която ние виждаме и която влиза в основата на всички звезди, черни дупки, мъглявини, скупчвания на прахуляк и планети. Но първите наблюдения върху скоростта на напредване на звездите към околните до нас галактики демонстрират, че небесните светила в техните околности се движат с невероятно висока скорост, която е към 10 пъти по-висока, в сравнение с демонстрират изчисленията въз основата на масата на всички светила в тях.

Причина за това, както считат учените, е т.нар " тъмна материя ". загадъчна субстанция, ко ято е към 75% от масата на материята на Вселената. Обикновено във всяка вселена има към 8 - 10 пъти повече тъмна материя, в сравнение с в нейната забележима част и тази тъмна материя удържа звездите по местата им и не им дава да се " разбягат ". Днес съвсем всички учени са уверени в съществуването на тъмната материя, само че свойствата, с изключение на очевидното ѝ гравитационно въздействие върху галактиката и скупчванията на вселена, остава мистерия и предмет на разногласия измежду астрофизиците и космолозите. Преди три години Маси и сътрудниците му решили да слагат тези доктрина под подозрение. като следили Abell 3827 - огромно семейство от галактики, които са в съзвездието Индианец на към 1,4 милиарда светлинни години от Земята.

Снимките от " Хъбъл " разкриха непредвидена картина - скупчванията от тъмната материя в сблъскващите се галактики са " изостанали " от обвързваните с тях групи звезди на към 5 хиляди светлинни години. това сочи към заключението, че скупчванията от тъмна материя въпреки всичко си взаимодействат, а не просто минават едно през друго, както сочеха предходните наблюдения. Когато получават толкоз непредвидени резултати, учените решили да ги ревизират още веднъж благодарение на различен свръхмощен телескоп, микровълновата обсерватория ALMA, ситуирана в пустинята Атакама в Чили.

Снимките помогнали да се отделят разстройствата от изображенията, получени от " Хъбъл " и наземната лаборатория VLT, и да намерят още едно скупчване на тъмна материя, което по-рано не са забелязвали. Когато анализирали разположението ѝ разбрали, че няма никакви отклонения в разпределението им и ситуацията им по отношение на центъра на галактиката Това, както признава Маси, връща учените обратно към доста студената и безусловно черна тъмна материя, която ще бъде доста мъчно да бъде открита поради нежеланието ѝ да взаимодейства с забележимата й братовчедка не се поддава на разкриване. Сега групата следи други групи галактики като ревизира новите заключения. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР