Новите случаи на туберкулоза по света са се увеличили за

...
Новите случаи на туберкулоза по света са се увеличили за
Коментари Харесай

Случаите на туберкулоза са се увеличили за първи път от години, показва доклад на СЗО

Новите случаи на туберкулоза по света са се нараснали за първи път от над две десетилетия, като за това е съдействала пандемията от КОВИД-19, възпрепятствайки в същото време напъните за справяне с заболяването, оповестяват международните информационни организации, базирайки се на отчет на Световната здравна организация (СЗО). 

Миналата година СЗО разгласи, че през 2020 година смъртните случаи от туберкулоза още веднъж са се нараснали - за първи път от повече от десетилетие.

" Този път, за жалост, предходната година за първи път от повече от две десетилетия наблюдавахме нарастване на броя на хората, които развиват заболяването, както и нейната резистентна към медикаменти форма ", съобщи доктор Тереза Касаева, шеф на Глобалната стратегия на СЗО за битка с туберкулозата, при представянето на годишния отчет.

Миналата година към 10,6 милиона души са болни от туберкулоза - нарастване с 4,5 % по отношение на миналата. Болестта се предизвиква от бактерия, която нападна най-вече белите дробове.

Честотата на заболеваемост се е нараснала с 3,6 % сред 2020 и 2021 година, откакто през по-голямата част от последните две десетилетия е намалявала с към 2 % годишно.

Разпространението на резистентната на медикаменти туберкулоза също се е нараснало - с 3 % сред 2020 и 2021 година Миналата година са регистрирани 450 000 нови случая на резистентна на рифампицин туберкулоза.

Най-много хора са болни от туберкулоза през 2021 година в Югоизточна Азия (45 процента), Африка (23 процента) и Западния Тихоокеански район (18 процента). На осем страни - Индия, Индонезия, Китай, Филипините, Пакистан, Нигерия, Бангладеш и Демократична република Конго, се падат над две трети от случаите в международен мащаб.

Глобалните старания за справяне със смъртоносни заболявания като СПИН, туберкулоза и малария пострадаха по време на пандемията. Здравната рецесия в частност засегна напъните за справяне с туберкулозата и докара до закъснение на  страните в постигането на задачите за ограничение на инфекциозното заболяване.

Пандемията от КОВИД-19 доста забави постигнатия прогрес в битката с туберкулозата и подкопа задачите на СЗО за понижаване на смъртността от болестта с 90 % и на заболеваемостта с 80 % до 2030 година спрямо 2015 година

СЗО насочва апел към света да приложи поуките, извлечени от пандемията, към туберкулозата.

" Ако пандемията ни е научила на нещо, то е, че със взаимност, увереност, нововъведение и заслужено потребление на принадлежности можем да преодолеем съществени закани за здравето ", сподели генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В годишния отчет на СЗО за туберкулозата се показва, че заболяването е лишила живота на 1,6 милиона души през 2021 година За съпоставяне - смъртните случаи през 2020 година са били 1,5 милиона, а през 2019 година - 1,4 милиона. Свързаните с туберкулозата смъртни случаи са намалели в интервала сред 2005 година и 2019 година

Докладът също по този начин предизвестява, че в близко бъдеще туберкулозата може да измести КОВИД-19 и да стане водеща причина за смъртност в международен мащаб от  един-единствен заразен сътрудник.

Неотдавнашен отчет на Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария демонстрира, че въпреки броят на хората, обхванати от напъните за лекуване и предварителна защита, да се е нараснал през предходната година, светът към момента не е на път да победи тези смъртоносни заболявания.

В рамките на своята " Стратегия за прекъсване на туберкулозата " СЗО си сложи за цел намаляването на смъртните случаи от заболяването с 35 % от 2015 до 2020 година, само че чистото намаляване е било едвам 5,9 % сред 2015 година и 2021 г. 

През 2019 година туберкулозата е била преди всичко в света по инфекциозни болести, само че от 2020 година е на второ място след КОВИД-19 и преди СПИН, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР