Новите противоепидемични мерки в София са неясни в частта за

...
Новите противоепидемични мерки в София са неясни в частта за
Коментари Харесай

При колко болни ще се учи ротационно в София с новите мерки? Отговорът на МОН |

Новите противоепидемични ограничения в София са неразбираеми в частта за просветителните институции. Неясно е при каква заболеваемост би трябвало да преминем от присъствено към ротационно образование с периодично повтаряне на присъствена с онлайн форма за другите класове, оплака се шефът на 107. Основно учебно заведение в София Данко Калапиш пред bTV тази заран.

Според заповедта на шефа на Столичната РЗИ за ограниченията, които са в действие от през днешния ден - 14 октомври, " при увеличение на заболеваемостта учебните шефове имат за задача да провеждат онлайн образование на ротационен принцип ". Не е посочено тъкмо какво значи увеличена заболеваемост.

Обърнахме се към Министерството на образованието и науката (МОН) за обяснение. В Насоките за образование и дейности в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура в учебните заведения са написани четири разновидността за организация на образователния развой според от заболяемостта в обитаемото място и в съответното учебно заведение, отговориха оттова.

Те са:

- при отсъстващи 10% от учениците заради признаци на COVID-19 и/или при брой болни учители, който води до неспособност за застраховане на присъствен образователен развой, шефът насочва аргументирано предложение до министъра на образованието и науката за прекосяване към ротационно или изцяло образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) след решение или на педагогическия съвет, или на РЗИ, или на регионалния спешен щаб. Спазва се правилото в ОРЕС да бъдат не повече от 50% от учениците.

- при 14-дневна заболяемост ≥ 500 на 100 000 души на регионално равнище (тъмночервен сценарий) всички учебни заведения в съответната област минават напълно в образование от разстояние в електронна среда (ОРЕС) единствено след заповед на министъра на опазването на здравето, която изисква затваряне на учебните заведения, последвана от заповед на министъра на образованието и науката за прекосяване в ОРЕС. В случай, че министърът на опазването на здравето не разпореди затваряне на учебните заведения в съответната област, важат ограниченията, планувани в аления сюжет (описани по-горе).

- целият випуск да минава към образование от разстояние, в случай че в него има 10% възпитаници, заболели от COVID-19, предложи МОН в писмо до районните си ръководства на образованието, изпратено на 1 октомври.

- при пурпурен сюжет за съответната област всички извънкласни действия би трябвало да се организират онлайн или да се отсрочат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР