Новите правила за укрепване на Шенгенската информационна система (ШИС), които

...
Новите правила за укрепване на Шенгенската информационна система (ШИС), които
Коментари Харесай

Новите правила за Шенген влязоха в сила

Новите правила за подсилване на Шенгенската осведомителна система (ШИС), които ще допринесат за битката против тероризма, премахването на трансграничната престъпност и незаконната миграция, влизат в действие от през днешния ден.

„ Днес затваряме най-критичната дупка в сигурността за Европейския съюз, написа новини.бг. Държавите-членки са задължени да вкарват предизвестия за терористична опасност съгласно засилената ШИС. Всеки, който съставлява опасност, не би трябвало да влиза неусетно: интермобилността на ШИС с другите ни осведомителни системи за сигурност, граници и миграция в близко бъдеще ще подсигурява, че всички точки на нашите радарни монитори са свързани “, сподели еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос.

ШИС е най-използваната осведомителна система за сигурност и ръководство на границите в Европа. Подобрената ШИС ще даде опция на способените служби по-ефективно да следят хората, преминаващи през европейските граници, ще поддържа полицията и правосъдната система в битката против нарушителите и терористите и в идентифициране на изчезналите лица, изключително децата и уязвимите групи възрастни. Тя също по този начин ще даде опция за осъществяване на решението за връщане на жители на трети страни с нелегално престояване в Европейския съюз.

От през днешния ден държавите-членки са задължени да споделят предизвестията си по отношение на решенията за връщане на непознати жители и да обменят информация за терористични актове с други страни от Европейски Съюз. Нови превантивни предизвестия ще се и ползват за деца, които са застрашени от принуждение, за насилствен брак или похищение. Ще се насочат и предизвестия за идентифициране на нарушители и за по-широко потребление на биометрични данни.

Забраните за влизане на жители на трети страни ще би трябвало да бъдат въведени в системата, което ще попречи на някой, който да вземем за пример има възбрана за влизане в Португалия, да влезе в шенгенското пространство през друга страна.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР