Новите политически героини са млади и гневни. Те са противоположност

...
Новите политически героини са млади и гневни. Те са противоположност
Коментари Харесай

Жените трябва да бъдат ухажвани, включително в политиката

Новите политически героини са млади и гневни. Те са диаметралност на мъже като Тръмп, Путин и Болсонаро - стремят се към смяна, без самите те да желаят власт, написа Аня Брокман във връзка днешния Осми март.

Някои настоящи процеси в актуалния свят наподобяват напряко отчайващо за дамите: в Съединени американски щати и тази година жена няма да се изкачи на политическия връх на страната; в Афганистан съглашението с талибаните заплашва да върне дамите към най-мрачните за тях времена; в Европа пък шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се провали с проекта си да сформира една Комисия с еднакъв брой мъже и дами в нея - поради съпротивата на мъжете, отпред на страните-членки.

Жените на управителни позиции в политиката остават необичайност в международен мащаб. Те са толкоз рядко, че медиите трансформират в голямо събитие всякога, когато това се случи - както да вземем за пример с финландката Санна Марин, която с изключение на всичко останало е и млада, което я прави още по-голямо изключение. В по-голямата част от парламентите по света дамите депутати не престават да бъдат малцинство, въпреки това да опонира на демократичната концепция за Народното събрание като отражение на обществото.

Дори най-влиятелната жена в света, Ангела Меркел, пропусна опцията да вкара квота за дамите в своята партия, която да докара до структурно, и по този метод по-продължително, въздействие вътре в нея. Затова не би трябвало да е изненада, че нейният партиен сътрудник Фридрих Мерц, на който доста му се желае да стане идващия канцлер на Германия, в този момент обществено се оплаква от дискриминация против мъжете и упорства за въвеждане на изборна листа, която да включва еднакъв брой дами и мъже.

Новите политически героини

И въпреки всичко има известна смяна! Има дами, които не могат да бъдат изтласкани елементарно от политически пейзаж. Такива дами, които не могат просто да бъдат прескочени от мъжете. Жени като Грета Тунберг, която окончателно сложи тематиката за климатичната злополука в световния политически дневен ред. Жени като Карола Ракет, която води акция за избавяне на бежанци и се опълчи на италианския министър на вътрешните работи. И дами като Ема Гонсалес, която се бори за по-строги закони за оръжията в Съединените щати.

Новите политически героини са млади и гневни и съумяват да реализират нещо, без да са част от властта. Те са диаметралност на мъже като Доналд Тръмп, Владимир Путин и Жаир Болсонаро. Те желаят да реализират смяна, без самите те да се стремят към властта. И за тази цел са подготвени на персонални жертви: омразата против тях, изключително от страна на мъжете, е безгранична и доста натоварваща. Но точно методът, по който се оправят с сходни нападки, ги трансформира в носителки на вяра за една нова, по-различна политика. И в модели за подражателство на млади дами от целия свят.

Въпреки че прекалено много девойки по света нямат достъп до обучение единствено поради техния пол, ЮНЕСКО следи и позитивни трендове: в доста райони на Азия, в арабските страни, а също и в Латинска Америка дамите са се преборили за правото да получават обучение. А там, където имат късмет да се образоват, дамите приблизително са по-висококвалифицирани, по-мотивирани и имат по-добри обществени умения от своите връстници измежду мъжете. Тези дами се стремят към обществено и политическо присъединяване. Малко по малко те се борят за повече автономност и там, където по закон са равнопоставени на мъжете, дамите се стремят и да упражняват своите права, а освен да ги имат на хартия.

В името на дамите по света

Политиката против дамите към този момент не минава толкоз елементарно. Дори и най-закостенелите мачовци в партийните централи знаят, че избори не се печелят без гласовете на дамите. Жените би трябвало да бъдат ухажвани. С политическо наличие. А също и с претенденти. Защото в случай че имат избор, дамите избират дами. Никой в Германия не знае това по-добре от ХДС, който - отпред с Ангела Меркел - разшири доста утвърждението си измежду жените-избиратели.

Затова дамите би трябвало да осъзнаят своята мощ. И да са безкомпромисни и поредни към политики, които не зачитат правата им. За тази цел те са длъжни да избират вярно - право, за което дамите постоянно са се борили и към момента им се постанова да се борят. За да не се трансформират дребните неуспехи в огромни провали. И с цел да се върви напред. В името на дамите по света.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР