Новите лични карти с чип ще влязат в употреба от

...
Новите лични карти с чип ще влязат в употреба от
Коментари Харесай

Решено: Новите лични карти с чип - от 2020 г.

Новите персонални карти с чип ще влязат в приложимост от началото на 2020 година Отлагането с 1 година бе дефинитивно гласувано от депутатите на второ четене през днешния ден.

Текстът мина в преходните и заключителни разпореждания на Закона за прекосяването през и пребиваването на територията на България на съюзнически и непознати въоръжени сили. Чрез него се вършат ремонти в Закона за персоналните документи.

От ГЕРБ обясниха, че са употребявали този закон, тъй като и с него се планува въвеждане на нови документи - от януари следващата година чиновниците на НАТО, пребиваващи у нас, също е трябвало да получават карта за престояване. Правителството обаче не е одобрило тези нови мостри.

Основната причина за отсрочване на новите персонални карти с една година е забавянето на публичната поръчка, който бе открита в средата на тази година от Министерство на вътрешните работи, изясни зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той подсигурява, че срокът ще бъде спазен, като се чака поръчката да завърши доникъде на идната година, защото през втората половина на 2020 година се очаквал сериозният пик на замяна на персонални документи.

Димитър Данчев от Българска социалистическа партия упрекна ръководещите в " опити за шикалиране ", с които се отсрочва електронната идентификация, а оттова и електроннното ръководство като цяло.

С измененията в закона от 2016 година се вкараха нови мостри – персонална карта с електронен притежател, паспорт с електронен притежател и още един трети тип документ, свръзан с пребиваването на чужденци у нас. Министерство на вътрешните работи предходната година стартира подготовка на този развой за въвеждане на новата системе за централизирано издаване на документите, изясни Ципов в коридорите. В момента тя е децентрализирана и българските персонални документи се създават в 30 центъра.

Зам.-шефът на Министерство на вътрешните работи напомни, че се планува със законови ремонти да се появят нови документи – паспорт с 10 години годност, а жителите ще могат да избират дали той да бъде за 5 или 10 година Другият вид документ е краткотрайна персонална карта за лицата, които имат възбрана да напущат страната. Тези персонални карти няма да се разграничават всъщност, най-вероятно няма да имат електронен притежател, само че ще имат същите отбрани като другите. Затова при започване на идната година Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи щели да внесат ремонти в закона за българските персонални документи, с цел да се вкарат тези два нови мостри на документи. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР