Новите бронирани машини за пехотата, които правителството е на път

...
Новите бронирани машини за пехотата, които правителството е на път
Коментари Харесай

Новите бронирани машини за пехотата може да струват повече от 1.46 млрд. лв.

Новите бронирани машини за пехотата, които държавното управление е на път да купи, може да костват повече от утвърдената от Народното събрание сума от 1.46 милиарда лв..

Това са упованията на депутати от отрасловата парламентарна комисия, както и измежду компаниите участващи в търга за доставка. До 16 декември 4-те селектирани до тук компании би трябвало да подадат офертите си. От тях ще бъдат определени две и след тествания и стрелби ще бъде определен доставчикът.

Процедурата е за покупка на 150 бронирани машини за пехотата, цялостно въоръжение и екипировка към тях. От тях 90 ще са бойни машини, а 60 - спомагателни, написа OFFnews.

Очакванията в Народното събрание са първо да бъде върнат за промяна на цените във възходяща посока планът за градеж на два бойни кораба, който в този момент е на стойност 820 млн. лева без Данък добавена стойност. Три компании подадоха предложения още напролет, само че до ден сегашен няма разгласен победител.

Това се случи и при покупката на Ф-16. Сумата за покупка на 8 самолета в утвърждения от Народното събрание план беше 1,5 милиарда лева и то на погашение, а в последна сметка бяха преведени 1,2 милиарда $.

До две седмици военните би трябвало да изберат машини от 4 достигнали до този стадий производители - ARTEC GmbH (Германия), Patria (Финландия), NEXTER Group (Франция) и General Dynamics European Land System – MOWAG (Швейцария).

За любимец, на този стадий се счита машината PIRANHA IFV на GDELS. В петък стана ясно, че GDELS ще вземат участие в търга дружно с израелската държавна оръжейна компания RAFAEL Advanced Defense Systems Ltd.

Rafael създава куполи и цялостни решения за интеграция на хибридни оръжейни системи SAMSON, противотанкови ракети SPIKE, защитни системи, комуникационно-информационните решения BNET, системи за противовъздушна и противоракетна защита и други. От “купола”, въоръжението и цялостната система зависи огромна част от цената на машините.

Представителят за България на Rafael Ивайло Пифер, полковник Моше Елазар, шеф Сухопътни и Военноморски сили и районният старши шеф „ Маркетинг и бизнес развиване “ за Европа Изар Сахар

Представители на Рафаел, с които OFFnews беседва също чакат сумата за машините да бъде увеличена. Полковник Моше Елазар, шеф Сухопътни и Военноморски сили на Rafael посочи, че не може да приказва от името на GDELS.

“От наша страна ние направихме всичко допустимо с цел да влезем в бюджета.

Ние нямам видимост върху целия план и бюджета му, а единствено върху нашата част от проекта”, сподели Елазар. Южар Сахар мисли, че в края на краищата цената ще се приближи до условията на армията. “Ако ние изстискаме малко и другата част изстиска малко ще се стигне до единодушие.

Трябва да се откри решение сред GDELS, Rafael и държавното управление.” “Вярвам, че сме на верният път и ще има благосклонност и от двете страни”, добави полковник Елазар.

Той посочи, че компанията му предлага цялостни решения, а ракетите Spike са на въоръжение в 34 страни, 20 от които са в НАТО и Европа. Компанията неотдавна е подписала контракт за доставка с Германия за 11520 ракети Spike

“Не идваме да продаваме, идваме да оставим своя отпечатък. Във всички страни оставаме завещание в промишлеността. Ние предлагаме система на системите”, сподели полковник Елазар. Той позволи опцията и други производители на бронирани машини да предложат в търга Spike.

Полковник Елазар счита, че условията към въоръжението, заложени в търга от експертите на Министерството на защитата са на доста високо равнище.

“Те са доведени до върха и по този начин би трябвало да бъде, защото тези произведения ще се употребяват 40 година Когато анализирахме условията и се опитахме да им отговорим, от време на време ни беше мъчно. Не са направени взаимни отстъпки в нищо. Нашите уважения”, сподели той.

Aко компанията бъде определена да взе участие в търга има намерение да включи български компании в производството повече от 20% от размера на работите, каквото е условието и съвсем са приключени диалозите с български 4 компании.

“Ние не стопираме до тук, желаеме освен да се свърши работата, а желаеме тук да остане знание, инженери, инструктори”, сподели полковник Елазар.

“Голяма част от производството, като връзките, финалното асамблиране ще се прави в България. Най-важното е, че доживотната поддръжка ще се прави в България”, добави Сахер.

Бащата на полковник Моше Елазар е роден в България, той е израснал с изториите за спасяването на българските евреи и огромна част от родата му приказва български.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР