Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите

...
Новите 25 еврокомисари и върховният представител на ЕС по въпросите
Коментари Харесай

Съветът на ЕС одобри новия състав на ЕК, без Великобритания

Новите 25 еврокомисари и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността бяха утвърдени на днешното съвещание на Съвета на Европейски Съюз. Това решение отваря пътя за гласуването в ЕП в сряда 27 ноември.
" Съветът през днешния ден утвърди листата на лицата, препоръчани за назначение в Европейска комисия до 31 октомври 2024 година Това отваря опцията за гласоподаване в Европейския парламент за утвърждение на цялостния състав на Европейска комисия ", се споделя в документа.
Евродепутатите ще би трябвало да гласоподават целия състав на комисията фон дер Лайен. Очаква се тя да бъде утвърдена, само че с минимално болшинство. Новата Европейска комисия ще проработи на 2 декември, написа БГНЕС.
Всяка страна-членка е излъчила собствен представител в Европейска комисия, който дава отговор за избран сектор. България е показана от Мария Габриел, която ще дава отговор за нововъведенията и младежта.
Обединеното кралство по този начин и не се съобрази с условието да уточни собствен представител след последното отсрочване на Brexit за 31 януари 2020г. До този миг публично Обединеното кралство остава пълновръстен член на Европейски Съюз с всички права и отговорности. Затова в този момент институциите на Европейски Съюз приготвят правна аргументация, която ще разреши да се направи още едно изключение за страната и да се избегне правната рецесия, която заплашва, назначението на нова Европейска комисия. Това излиза наяве от изказване на Брюксел, предава TACC.
Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер Лайен, не съумя да стартира работа на 1 ноември, защото през септември и октомври Екологичен потенциал отхвърли кандидатурите на европейските комисари от Франция, Румъния и Унгария поради възможен спор на ползи. И трите страни предложиха нови претенденти, които бяха изслушани в последния миг. Трудно стартира пътя си комисията " фон дер Лайен ".
До приемането на новия състав на изпълнителния орган на Европейски Съюз, Комисията, управлявана от Жан-Клод Юнкер, ще продължи да упражнява пълномощията си, които публично изтекоха на 31 октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР