Новини от Словакия разклатиха за пореден път доверието в руската

...
Новини от Словакия разклатиха за пореден път доверието в руската
Коментари Харесай

Спутник V - съмненията остават

Новини от Словакия разклатиха за следващ път доверието в съветската ваксина " Спутник V ". Редица страни от Европейски Съюз я желаят, само че и подозренията в успеваемостта ѝ остават.

200 000 дози от съветската ваксина " Спутник V " поръча досегашният министър председател на Словакия Игор Матович. Стори го без да пита, а малко по-късно трябваше да подаде оставка поради неуспеха в битката против ковид, написа немският вестник " Ханделсблат ". Словашкият Институт за надзор над медикаментите се опитал съгласно опциите си да подложи препарата на инспекция: рН-стойности, цвят, запалимост и други химически свойства.

Проучването не претендира за заключения по отношение на ефикасността и сигурността на имунизациите, написа вестникът, само че стига до един обезпокоителен извод: импортираният в Словакия препарат се разграничава от имунизациите " Спутник V ", продадени на други страни, както и от пробите, на които авторитетното списание " The Lancet " даде добра оценка. Освен това дозите, импортирани в Словакия, били създадени в разнообразни заводи и се различавали даже между тях, написа в отчета на Агенцията от 30-и март.

Австрия и Германия я желаят, Унгария към този момент я употребява

Тези дни за съветската ваксина " Спутник V " още веднъж се заприказва в цяла Европа. Пълномощникът на Европейска комисия по имунизациите Тиери Бретон през вчерашния ден сподели, че тя надали може да помогне за бърза имунизационна акция в Европейски Съюз. Той акцентира, че няма съображение да се съмнява в ефикасността, качеството и сигурността на имунизациите, създадени отвън Европа, само че че последната дума има на Европейската организация по медикаментите ЕМА. Тя стартира тестванията на " Спутник V " през март, само че резултатите още не са налице и имунизацията надлежно не е сертифицирана.

Независимо от това през днешния ден немският министър на опазването на здравето Йенс Шпан заяви, че с Русия ще се водят договаряния за доставки на " Спутник V ". Преди два дни австрийският канцлер Себастиан Курц също даде обещание на своите сънародници, че имунизацията може незабавно да бъде сертифицирана в Австрия, в случай че ЕМА продължава да се бави. Самата Европейска организация обаче възразява, че бързината не е най-важното. В отговор на въпрос на " Ханделсблат " от Агенцията споделят, че към момента няма задоволително данни, които подсигуряват ефикасността и сигурността на " Спутник V ".

Единствената страна от Европейски Съюз, където към този момент имунизират с съветския препарат, е Унгария. Там узаконяването мина с съмнително бързи темпове, само че в последно време и измежду унгарците се надигат подозрения. " Унгарските управляващи към момента не са употребявали всички налични дози " Спутник V ", само че избират да не приказват доста за това. Унгарците са доста внимателни с тази ваксина, както и с рецензията против нея ", изяснява Милан Нич от немската фондация " Наука и политика ".

Ваксината - хибридно оръжие на Путин

" Ханделсблат " написа, че всички тези подозрения тежко подриват рекламната акция за " Спутник V ", подхваната от Русия. Вестникът напомня, че в границите на тази акция по целия свят се популяризират фрагментите с съветски самолети, от които се разтоварва ваксина, закупена от многочислени страни и цитира литовската министър-председателка Ингрида Шимоните с думите: " Путин не се грижи да обезпечи ваксина за своя народ. Той изнася имунизацията по целия свят като хибридно оръжие, с цел да ни разедини и да ни подчини. "

Александър Гинцбург, ръководителят на института " Гамалея ", създал имунизацията, споделя, че Европейски Съюз се притеснява " Спутник V " да не измести от пазара препаратите, насърчавани от Общността. А това е необикновено най-малкото заради това, че съветската ваксина не се създава в задоволителни количества. Освен това в формалния профил на " Спутник V " в обществената мрежа Туитър всички типове отправени обвинявания неотложно получават отпор. Вчера там беше оповестена следната имитация: " В Европейски Съюз върви проведена медийна акция, която ежедневно нападна " Спутник V ". Обяснението е просто: фармацевтичните колоси и политическото им лоби се опасяват, тъй като знаят, че " Спутник V " е една от най-хубавите ваксини в света. "

Въпреки това подозренията си остават, изключително след новините от Словакия, написа " Ханделсблат ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР