Новината, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен,

...
Новината, че германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен,
Коментари Харесай

Politico: Урсула фон дер Лайен председател на ЕК? „Най-накрая поне една добра новина“! Или не?


Новината, че немският министър на защитата Урсула фон дер Лайен, наричана " вундерфрау " може да стане новият ръководител на Европейската комисия, развълнува европейските столици. „ Най-накрая най-малко една добра вест, “ е общото въодушевление в Общността, означават в собствен разбор от европейската редакция на изданието Politico , представен от Агенция Фокус.

На пръв взор тази учтива 60-годишна дама с сан на бепрекъснато ухилен министър е идеална за тази позиция. Тя има нужния опит, политическо родословие и персонални качества, позволяващи й да поеме този най-ключов пост Европейски Съюз. И въпреки всичко поражда натрапчивият въпрос: не е ли прекомерно добра за него?

В столицата на Германия отговорът на този въпрос е категоричен.
" Фон дер Лайен е най-слабият ни министър. Очевидно това е задоволително, с цел да стане ръководител на Европейската комисия”, съобщи възмутено някогашният ръководител на Европейския парламент Мартин Шулц в обществената мрежа " Туитър ".

Шулц е социалдемократ, само че неговата позиция за работата на министъра се споделя от доста съпартийци на фон дер Лейен в ХДС, макар че болшинството отхвърля да я подлага на критика намерено. Вместо това те показват положението на немската войска.

" Състоянието на Бундесвера е пагубно ", написа предходната седмица преди номинирането на Фон дер Лейен Руперт Шолц, който служи като министър на защитата при Хелмут Кол.

" Отбранителната дарба на Федерална Република Германия страда, а това е цялостна безнаказаност ". Както приятелите, по този начин и враговете единомислещо дефинират като неуспех работата на Урсула фон дер Лайен на поста министър на защитата на Германия, която тя заема от 2014 година насам. " Има дефицит на личен състав, незадоволително военно съоръжение и постоянно един недостиг води до различен ", разяснява социалдемократът Ханс-Петър Бартелс, който дава отговор за контрола на Бундесвера в отчет, оповестен в края на януари. " Войските надалеч не са изцяло оборудвани ", установи политикът.

Но проблемите са освен с боеспособността на немската войска. Министерството е застрашено от следствие по съмнение за нелегално наемане на външни консултанти, в това число Accenture и McKinsey.

В Бундестага понастоящем се организират чувания по този случай и има изказвания, че апаратът Фон дер Лайен работи при заобикаляне на разпоредбите за публичните поръчки, като дава на компаниите контракти на стойност милиони евро. През последните дни тези чувания станаха трагични, защото основни очевидци в своите показания потвърдиха съмненията за систематична корупция в министерството.

Фон дер Лайен бе подложен на критика и за това, че се е съгласила да ремонтира тримачтовия подготвителен транспортен съд на немския флот Gorh Fock. Ремонтът на този транспортен съд, пуснат на вода през 1958 година, приключи с 10 пъти по-висока от в началото оповестената цена.

Фон дер Лайен признава, че е позволила неточности в работата си, само че подценява непрестанните претенции на опозицията да подаде оставка. Тя има малко другари в Берлин, само че тези, които има, са доста значими. Тя е покрай авторитетния ръководител на немския парламент Волфганг Шойбле. Двамата се срещаха повече от 10 години на закуска всяка седмица, и тази традиция приключва едвам тогава, когато Шойбле стана ръководител на Бундестага.

Но най-важният й съдружник е Ангела Меркел, на която Фон дер Лайен е абсолютно вярна. Меркел й дава отговор, като я остави на поста министър на отбранатта, макар многото проблеми в министерството. Тя също по този начин поддържа кандидатурата й за поста на ръководител на Европейската комисия.

Фон дер Лайен в никакъв случай не е работила в Европейски Съюз, само че Брюксел не е непознат град за нея, тъй като прекара съвсем цялото си детство там. Нейният татко Ернст Албрехт работи в Европейската общественост за въглища и стомана и в Европейската икономическа общественост, които са прародители на Европейски Съюз, след което се връща в Германия, като взема решение да се ангажира с районната политика. През 1976 година той става министър-председател на федералната провинция Долна Саксония и заема този пост до 1990 година (тази година той губи от Герхард Шрьодер, който по-късно става канцлер на Германия).
Въпреки че фон дер Лайен е родена в фамилията на политик, тя стартира своята политическа кариера много късно. Първоначално получава здравно обучение, написа дисертация, живее няколко години в Съединени американски щати със фамилията си и едвам тогава взема решение, че е време да продължи политическата си кариера в Германия.

Изкачвайки се по партийната стълбица в Долна Саксония, през 2005 година Фон дер Лайен влезе в първия кабинет на Меркел, ръководейки Министерството за фамилни въпроси, възрастни жители, дами и младежи. През 2009 година тя става министър на труда във втория кабинет на Меркел, а през 2014 година оглавява Министерството на защитата, като става първата жена на този пост.

Бързият политически напредък на Фон дер Лайен даде съображение да се допусна, че някой ден тя може да заеме мястото на Меркел. Но като министър тя не съумя да възвърне реда в немската войска и това унищожи всички очаквания, че ще стане канцлер.

Налагането на ред в Бундесвера е невероятно сложна задача, защото след края на Студената война тя страда от сериозна липса на запаси. За многочислените проблеми на въоръжените сили, Фон дер Лайен упреква предшествениците си. Но тя е отпред на Министерството на защитата за пета година и към този момент не може да сочи с пръст други.

Най-големият неуспех на Фон дер Лайен е, че тя не съумява да завоюва благосклонностите на офицерски корпус и личния състав. За дамата, която командва мъжете, не беше елементарно през цялото време. Но някогашни и сегашни министри споделят, че нейният жанр на ръководство е изсъхнал, въздържан и защитителен. В министерството тя се обкръжи с дребна група помощници, които строго управляват потока от информация. М

През 2017 година тя обиди доста бойци, като съобщи, че след идентифицирането на десни екстремисти в армията, Бундесверът " страда от едва управление на разнообразни равнища ". След това тя се сблъска с рецензия, че е по-заинтересована от личния си облик, в сравнение с от оказване на помощ на войските.

Ако е по този начин, тя би трябвало да се тормози доста. През 2015 година, доста преди абсурда с публичните поръчки, Фон дер Лайен бе упрекната в плагиатство при писането на здравна си дисертация. Няколко години по-рано, заради сходни обвинявания, един от нейните прародители като министър на защитата, Карл Теодор Зу Гутенберг, беше заставен да подаде оставка. През 2013 година различен поддръжник на Меркел, Анете Шаван, трябваше да напусне поста министър на образованието, откакто към дисертацията й се появиха доказателства за плагиатство.

Фон дер Лайен има шанс. Университетската комисия удостовери, че не е показала вярно източниците в дисертацията си, само че е заключила, че това са непреднамерени пропуски, които не омаловажават цената на нейната работа.
Фон дер Лайен е прелестен събеседник и любим на немските ток-шоута. Но непрекъснатата миризма на скандал към нея отслабва рейтинга й измежду гласоподавателите. Някога един от най-популярните немски политици, предходната година тя даже не е влезнала в първата десетка на любимците на жителите.
Поради тази причина партията на Фон дер Лайен на драго сърце ще я изпратят в Брюксел. Но има и друга причина. С напускането й на кабинета на Меркел ще се появи значима вакантна позиция. Ако всичко върви по проект, канцлерът ще съобщи този пост на своя правоприемник Анегрет Крамп-Каренбауер, който оглави ХДС през декември. Това ше й даде чудесна опция да се потвърди на значима позиция.
Друг въпрос е какво ще получи Европа от това.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР