Нови взривове и нова война на крачка от България се

...
Нови взривове и нова война на крачка от България се
Коментари Харесай

Нови взривове в нова война? Азербайджан нахлу в Нагорни Карабах, обстрелва непризнатата република


Нови гърмежи и нова война на крачка от България се оформи през днешния ден, този път от източната страна на многострадалното Черно море. Азербайджан е почнал „ местни антитерористични действия “ в Нагорни Карабах, заяви министерството на защитата на страната, представено от Ройтерс.

По думите на ведомството задачата на дейностите е да бъдат „ потушени широкообхватните провокации “ и да бъдат изтласкани от района арменските войски.

„ В рамките на подхванатите ограничения позиции на арменските въоръжени сили са обезвредени благодарение на високоточно оръжие по фронтовата линия и в дълбочина “, се споделя в изказване на министерството, представено от Франс прес. Русия и Турция са били осведомени от Азербайджан за подхванатите дейности, добавя организацията.

Фактът е, че столицата на Нагорни Карабах Степанакерт е обстрелвана от азерската артилерия, а хората тичат да се крият в мазетата. Има ранени, за убити към този момент не се оповестява.

Азербайджан съобщи ултимативно, че „ единственият път към мира лежи през цялостното извеждане на арменските войски от Карабах и разформироване на режима в Степанакерт “.

А Ереван отговори: „ Както в предишното, по този начин и в този момент в азербайджански източници намира място лъжливото изказване, че в Нагорни Карабах има подразделения на Въоръжените сили на Армения, военна техника и персонален състав. “ И не пропусна да добави, че почналите бойни дейности са „ широкомащабна експанзия на Азербайджан. “

Аз се надявах, че това е блъф, имаше всички признаци на блъф. Те смъкнаха Араик (Арутюнян, някогашния президент на Карабаха, б.р.), който нашите (има поради Азербайджан, б.р.) не желаеха да одобряват като страна в договаряния. Отвориха по едно и също време Агдамския и Лачинския пътища, одобриха товари от Международния червен кръст “, разяснява азербайджанският политолог Шахин Рзаев.

„ Надявах се, че последователно всичко ще премине в друго измерение. И това, което се случва, за мен е ненадейно. Честно казано, напряко съм в потрес. Надявам се, че това няма да продължи дълго и съветските миротворци ще се намесят. А Путин и Ердоган някак си ще съумеят да спрат ескалацията “, надява се Рзаев, без явно да си дава сметка, че съветските „ миротворци “ сега имат друга работа – да избиват украинци.

По-рано през днешния ден Азербайджан съобщи, че 6-има негови жители са били убити от мини в два обособени случая в Нагорни Карабах и упрекна „ незаконни арменски въоръжени групи “, че са заложили смъртоносните мини.

Нагорни Карабах, който е интернационално приет за част от територията на Азербайджан, е обитаем най-вече с етнически арменци и се откъсна от контрола на Баку при започване на 90-те години на предишния век след война, отбелязва Ройтерс.

Азербайджан си върна контрола над обилни територии в района по време на войната през 2020 година, когато спорът бе сподавен от съветски миротворчески сили, които тогава в действителност действаха като такива. С благословията на Ердоган, естествено, само че откакто той по всякакъв начин поддържаше Азербайджан в спора, в това число и с дронове „ Байрактар “.

Нямаше неотложен коментар на информацията от страна на управляващите на етническите арменци в Нагорни Карабах. Армения пък през вчерашния ден разгласи, че обвиняванията, че нейните въоръжени сили са заложили мините на азербайджанска територия, са подправени. Коментатори считат, че Азербайджан се възползва от войната в Украйна, с цел да си върне дефинитивно и напълно контрола върху непризнатата от никого република, ръководена от етнически арменци.

Инцидентите с мините се случиха единствено ден, след като по два маршрута в Нагорни Карабах по едно и също време бяха доставени извънредно нужни храни и медикаменти – стъпка, която изглеждаше, че може да помогне за облекчение на възходящото напрежение сред Азербайджан и Армения.

Отношенията сред двете страни остават извънредно обтегнати, а азерската артилерия е подготвена за нови залпове.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР