Нови такси за студентите се въвеждат във всички медицински университети

...
Нови такси за студентите се въвеждат във всички медицински университети
Коментари Харесай

Гласуваха нови такси в медицинските университети

Нови такси за студентите се вкарват във всички медицински университети в България от новата образователна година.

За идната образователна година единствено в Медицинския университет - Плевен годишната административна такса за образование на студенти, признати по одобрения от Министерския съвет държавен план-прием по специалностите „ Медицина " и „ Фармация, е увеличена със 100 лева В останалите висши учебни заведения - в Пловдив, София и Варна размерът на административните такси е неизменен. Увеличение има за платеното образование. В Медицински университет - Пловдив компетентност „ Медицина " към този момент ще коства 10 448.09 лева, „ Дентална медицина " - 8 032.98 лева и „ Фармация " - 9 446.70 лева. Размерът на таксите беше гласуван през днешния ден на Академичен съвет.

„ Калкулирането на таксите не е по предложение на съответното висше образователно заведение или еднолично решение на управлението, а е резултат от нормативни държавни документи. Несъобразяването с решения и постановления на Министерски съвет води до наказания ", обясниха от МУ-Пловдив във връзка недоволството, което се развихри вследствие на скока на таксите.

Таксите на студентите платено образование в медицинските университети се регламентират на национално равнище със Закон за висшето обучение и промени на същия от 25.02.2020г., както и на Решение на Министерски съвет № 275 от 23.04.2020 година по отношение на Постановление на Министерски съвет № 328 от 30.11.2015 година, което дава диференцираните нормативи за прехрана на образованието на студенти по професионални посоки.

Съответният университет при определянето им е привързан с най-малък размер на таксата, която се дефинира по формула, съдържаща се в закона. Т.е. университетът може да дефинира по-висок размер на таксата, само че не и по-нисък от законово избрания. Нормативите са национални и с тях би трябвало да се преценяват както МУ-Пловдив, по този начин и медицинските университети в Плевен, Варна и София.

С изменението на Закона за висшето обучение от февруари 2020 година се поправя методиката, като размерът на минималната допустима такса бе повишен.

Така сега средствата от държавния бюджет за прехрана на образованието в държавните висши учебни заведения се дефинират въз основата на диференцираните нормативи за прехрана на студент по професионални посоки: базовия норматив - 693 лева, съответния коефициент, който за магистърските стратегии на Медицински университет-Пловдив е 8.50, и коефициента за сложна оценка за качеството на образование, избран по методологията на рейтинговата система на висшите учебни заведения.

Този коефициент отразява резултатите на висшето учебно заведение от акредитационната оценка, знаците за научна активност и реализацията на дипломираните. Коефициентът варира всяка година и се разгласява в уеб страницата на МОН. По-високият коефициент е оценка за по-добро образование в съответното професионално направление на всяко висше учебно заведение.

Така нормативно избраната методика за финансиране на професионални посоки образува годишната държавна прехрана, както следва: за Медицина - 9 248.09 лева, за Дентална медицина - 6 832.98 лева, за Фармация - 8 246.70 лева

„ Това е издръжката, която страната превежда на висшето учебно заведение годишно за всеки студент държавна поръчка ", подчертаха от управлението на Медицински университет-Пловдив.

Таксата за образование на студентите платено образование се дефинира, като към тази сума се прибави годишната образователна такса - 1200 лева за 1-3 курс и 950 лева за 4-6 курс.

По този метод се реализира сходство на общия размер на средствата за прехрана на образованието за студентите, признати по държавния проект банкет, и студентите, признати в платена форма на образование. Не се позволява със средства от държавното финансиране да се покриват разноските на студентите в платена форма на образование.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР