Нови спорове възникнаха около машинното гласуване заради броенето на разписките.

...
Нови спорове възникнаха около машинното гласуване заради броенето на разписките.
Коментари Харесай

Нови спорове около машинното гласуване заради броенето на разписките

Нови разногласия породиха към машинното гласоподаване поради броенето на разписките. На 14 ноември с машини ще се гласоподава в 9400 секции, като в 2200 от тях - с по две устройства.

В чужбина в 208 от секциите ще се гласоподава машинно. Там се изпращат по 2 устройства за секция.

При гласоподаване и за президент, и за Народно заседание от устройството поредно ще излизат две бележки - едната с вота за държавен глава, а другата ще е с депутатската листа.
Снимка: btvnovinite.bg
Централната изборна комисия реши всички секционни комисии в страната да броят разписките. Това може да удължи работата им с 2-3 часа, предвижда представителят на комисията. Не е несъмнено обаче какво се случва, когато резултатът от преброените бележки се разграничава от разпечатаният протокол от машината.

„ Трябва да се вземе резултата от гласуването с машина, което е обективирано с разпечатания от машината протокол. Тоест той е неразделна част от протокола на секционната комисия, които са одобрени от ЦИК в методическите инструкции за попълване. Но пък и тези две приложения, на резултатите от това контролно броене също са неразделна част от протокола на СИК “, съобщи представителят на ЦИК Росица Матева.
Снимка: btvnovinite.bg
Експерти в районни комисии споделят друго.

„ При оборване на резултат съдът приема, че резултатът е този, който е отразен в бюлетината. Тепърва ще има процедура по тази наредба, само че съдът би трябвало да одобри, че резултатът е този, който е отпечатан на контролната квитанция “, споделя Полина Витанова от 23 РИК – София.
Снимка: btvnovinite.bg
ЦИК не е правила разбор на контролното броене в 1343 секции на предишните избори. Книжата на 100 секции е ревизирал публичният съвет. Натъкнали са се на повторяеми неточности при преписване на протоколите. Други пък, вместо да броят разписки, преписали принтираният протокол от машината.

„ Машините бяха вкарани да преодолеят маймунджилъците на секционните изборни комисии, които подозираме, че вършат заради неначетеност, слаба подготовка или преднамереност. Сега даваме на същите хора в същите комисии правото сами да преценяват дали са си свършили добре работата “, съобщи Стоил Стоилов от Обществения съвет към ЦИК.
Снимка: btvnovinite.bg
Срещу броенето на разписките към този момент има тъжби в съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР