Нови разузнавателни данни, с които са се запознали европейски и

...
Нови разузнавателни данни, с които са се запознали европейски и
Коментари Харесай

Нови разузнавателни данни сочат, че зад атаката срещу „Северен поток“ стои проукраинска група

Нови разследващи данни, с които са се срещнали европейски и американски чиновници, сочат, че проукраинска диверсионна група е направила офанзивата против двата газопровода „ Северен поток “ през септември предходната година.

Атентатът е осъществен в интернационалните води в Балтийско море, покрай датския остров Борнхолм. Експлозиите повредиха тръбопроводите, свързващи Русия и Германия, като изпуснаха тонове съветски газ в Балтийско море.

Германският вестник Die Zeit твърди, че проверяващите считат, че нападението е осъществено от екип от шестима души, които са употребявали яхта, наета от сдружение, записано в Полша и притежавано от двама украински жители.

Американски публични лица отхвърлят да са разкрили каквито и да било доказателства, свързващи украинското държавно управление с нападението, а Михайло Подоляк, старши консултант на украинския президент Зеленски, отхвърля новината като доктрина на конспирацията.
„ Украйна не е забъркана в саботажа на двата газопровода „ Северен поток “ в Балтийско море, осъществен през предишния септември “, акцентира през днешния ден украинският министър на защитата Олексий Резников, съобщи Българска телеграфна агенция.
В коридорите на срещата в Стокхолм на министрите на защитата на страните от Европейски Съюз, на която е поканен да участва и Резников, той съобщи, че саботажите не са деяние на Украйна.

Точната причина за гърмежите през септември, които поразиха газопроводите, не е известна, само че се счита, че те са били атакувани. НАТО и Западът подозират, че Русия е виновна за това.

Москва на собствен ред упреква Запада и приканва за следствие от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Германия, Дания и Швеция започнаха следствия на детонациите, които сега не престават. Лондон и Вашингтон обявиха, че чакат резултатите от тях.

„ Трябва да оставим тези следствия да приключат и едвам по-късно да разгледаме какви следващи дейности могат да бъдат или да не бъдат подобаващи “, съобщи представителят на Белия дом Джон Кърби.

Властите в Германия са претърсили транспортен съд по случая с взривяването на газопроводите „ Северен поток “. От прокуратура в страната прецизират, че инспекцията е осъществена в средата на януари.

Следователите подозират, че плавателният съд е транспортирал експлозиви, взривени в Балтийско море.

Властите оповестиха за претърсването на фона на информацията на в. „ Ню Йорк Таймс “, че проукраинска група стои зад гърмежите на „ Северен поток “.

„ Трябва да разграничим дали става дума за украинска група или за проукраинска, без знанието на държавното управление. Предупреждавам да не се вършат прибързани изводи. Това е и мнението на специалистите. Държа да отбележа, че се приказва и за така наречен „ интервенция под подправен байрак “. И сходно събитие не би било първото в историята “, разяснява немският министър на защитата Борис Писториус.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР