Нови правила за плащанията ще ограничат възможностите за източване на

...
Нови правила за плащанията ще ограничат възможностите за източване на
Коментари Харесай

Магазините стават банкомати, няма да е необходима покупка?

Нови правила за заплащанията ще лимитират опциите за източване на банковите ни сметки посредством набиращите известност онлайн форми на измами, като да вземем за пример “спуфинг " (измама с реплика, от британското spoofing). От Европейската комисия (ЕК) приготвят нова инструкция за заплащанията. Тя ще вкара обвързване след всяко онлайн разпореждане за заплащане да бъде правена инспекция дали номера на банковата сметка (IBAN) фактически е на името на лицето (човек или фирма), към което е заплащането. Плащането ще се прави единствено откакто банката удостовери, че има съвпадане сред номера на банковата сметка и името.

Това се постанова, защото в последно време зачестяват измамите, които размиват разликата сред неоторизирани и фактически поискани от притежателя на парите заплащания. Банките вкараха разнообразни правила за надзор на заплащанията, тъй че преводите да стават единствено след удостоверение от страна на титуляра на банковата сметка. Затова измамниците употребяват разнообразни форми за машинация, които да накарат индивида самичък да направи заплащането.

Един от методите за това е, да вземем за пример като хакери наблюдават кореспонденцията по електронната поща сред две компании. След като всички условия по контракт сред компаниите бъдат конкретизирани в последния мейл сред тях хакерите сменят номера на банковата сметка, по която би трябвало да бъдат преведени парите. Така купувачът самичък прави заплащането, само че действително парите не отиват по сметка на продавача, а по сметка на измамниците. Според данни на дирекция “Киберпрестъпност " в ГДБОП посредством потреблението на тази скица на всеки четири дни някоя компания губи по 30-100 хиляди евро. А няколко пъти в годината компании губят милиони, написа " Труд ".

Друга употребена скица за машинация е при онлайн продажбите. Например човек вижда някаква стока, пусната за продажба от частно лице в платформа за онлайн търговия. След като написа на продавача, получава покана диалогът да бъде пренесен отвън формалния канал за връзка на онлайн платформата. Плаща парите, само че не получава стоката и излиза наяве, че е жертва на машинация, а самоличността на продавача е била подправена.

Като се има поради продължаващото битие на измами със обществено инженерство, при които измамници манипулират жертва, с цел да изпрати средства на нелегитимен адресат, Европейска комисия предлага спомагателни ограничения както за предотвратяването на измами, по този начин и за правната отбрана на хората, написа в претекстовете към новата инструкция.

За да сложат завършек на всички тези измами, от Европейска комисия оферират да бъде правена инспекция дали номерът на банковата сметка подхожда на индивида или компанията, на които желаете да преведете пари. Ако се окаже, че има разминаване, индивидът който изпраща парите, ще би трябвало да бъде известен, а заплащането да бъде спряно. След това индивидът, който превежда парите, ще има алтернатива или да откаже заплащането или да преведе сумата, макар предизвестието, че може да става въпрос за машинация.

Новите правила за инспекция на банковите сметки ще бъдат прилагани даже и за незабавните заплащания, които се реализират в границите на няколко секунди.

Новата инструкция ще даде и повече права на потребителите, като в избрани случаи на машинация ще им бъдат връщани парите. Средствата на потребителите ще бъдат възстановявани, в случай че са станали жертва на машинация, тъй като системата на определяне на сходство сред номер на банкова сметка и име не ги е предизвестила за противоречие. Ще бъдат връщани и парите на консуматори, станали жертва на “спуфинг " машинация, при която измамникът се свързва с потребителя, представяйки се за чиновник на банката на потребителя, подвеждайки го да извърши дейности, причиняващи му финансови вреди. Жертвите на “спуфинг " машинация ще имат право да изискат обезщетение от своя снабдител на платежни услуги за цялостната сума на лъжливата трансакция, в случай че съблюдават избрани условия, като да вземем за пример да подадат тъжба в полицията и уведомят своя снабдител на платежни услуги без безпричинно закъснение. Парите няма да бъдат възстановявани в случаи на “груба немарливост " от страна на жертвата, в това число, в случай че станете жертва повече от един път на същия тип машинация.

Използват подставени лица 

В Пловдив в последно време има няколко случая на изтеглени онлайн заеми от името на хора, които в следствие схващат, че са станали жертва на машинация. Пловдивската полиция моли хората да бъдат деликатни, с цел да не станат жертва на лъжливия сюжет.

Измамниците употребяват опцията посредством мобилни приложения на избрани компании да взимат онлайн заеми, без нужда от наличие в офис. Основното условие на тези интернет платформи е т. нар “лицева верификация " на клиента - самоличността му се удостоверява, като се вкарат данни от персоналната карта и се направи фотография на неговия облик.

Сред желаните жертви на причинителите са младежи на 20-25 години. Най-често с персоналните им документи измамниците се снабдяват под разнообразни предлози, свързани с щедрост. След прекосяване на електронната идентификация на индивида, от негово име се кандидатства за заем, а отпусната сума се превежда в някаква банкова сметка. От нея подставени лица теглят парите от банкомат. При използване на новата инструкция на Европейски Съюз за инспекция дали има сходство на банковата сметка с индивида, на който изпращат парите, тези измами ще бъдат спрени.

Извлечение от сметката с комерсиалните марки

С новата инструкция на Европейски Съюз ще бъде увеличена прозрачността за таксите за изтегляне на пари от банкомат и за преводи към страни отвън Европейски Съюз. Доставчиците на платежни услуги ще бъдат задължени да дават информация за всички дължими такси, тъй че потребителят да знае авансово какви такси ще заплати, без значение от потребления банкомат.

Край морето има банкомати, които взимат по-висока такса от 10-13% при изтегляне на пари в брой. След въвеждане на новата инструкция на Европейски Съюз, в случай че човек реши да изтегли пари, на екрана на банкомата ще би трябвало да се появи известие за дължимите такси. И индивидът самичък ще преценя дали да изтегли пари или да потърси различен банкомат.

По-голяма бистрота ще има и при банкови преводи към страни отвън Европейски Съюз. При онлайн заплащанията Европейската комисия предлага доставчиците на платежни услуги да бъдат задължени да дават на потребителите информация за таксите за конвертиране на валута. Например човек желае онлайн да преведе пари от банковата си карта в евро в банкова сметка в долари в Съединени американски щати. В този случай преди заплащането потребителят ще би трябвало да получи информация по какъв курс неговата банка ще обмени евро за долари и по какъв курс банката на получателя обменя евро за долари. Така потребителят ще може да избере услугите на коя банка да употребява за превалутирането.

Повече бистрота ще има и при извлеченията от банкови сметки. Настоящата инструкция на Европейски Съюз за заплащанията не показва дали в извлеченията от банкови сметки би трябвало да бъдат посочвани юридическото име или комерсиалното название на получателя (често компанията, която оперира даден магазин или уебсайт за онлайн продажби, има друго юридическо име от комерсиалната марка, която познават потребителите). Това може да провокира комплициране измежду хората, които може да не разпознаят името, което се появява в извлечението им, и погрешно да подозират лъжлива трансакция. Европейска комисия предлага доставчиците на платежни услуги да включват в извлеченията от банкови сметки информацията, нужна за недвусмислено идентифициране на получателя на парите, като да вземем за пример да бъде посочено и комерсиалното название на получателя.

Казваме кой да има достъп до банкова информация

Хората елементарно и бързо ще показват кой да има достъп до информация за банковите им сметки, само че данните за здравето им ще бъдат предпазени.

Данните ни, свързани с заболявания, здраве и застраховки “Живот " ще бъдат предпазени с новата инструкция на Европейски Съюз за заплащанията. Банките имат сензитивна информация за всеки човек, като да вземем за пример какъв брой постоянно употребява болничен и получава обезщетение от Национален осигурителен институт за краткотрайна нетрудоспособност, дали прави преводи по застраховка “Живот " и надлежно дали получава някакво обезщетение.

Тази информация може да е от решаващо значение за друга банка, от която индивидът желае заем. Но размяната на такива данни сред банките ще бъде неразрешена с новата инструкция на Европейски Съюз. Хората сами ще вземат решение кои да имат достъп до останалата банкова информация за тях. Много финтех компании оферират разнообразни услуги, свързани с заплащанията.

Например електронен портфейл на мобилния телефон, от който човек има достъп до всичките си банкови сметки. Новата инструкция на Европейски Съюз ще разрешава на потребителите бързо и елементарно да показват на кого позволяват да има достъп до данни за банковите им сметки.

Магазините стават банкомати. Не е нужна покупка

Магазините може да заменят банкоматите. И сега разпоредбите на Европейски Съюз разрешават на търговец на дребно да даде пари в брой на клиент, без да е лицензиран като снабдител на платежни услуги, само че единствено при покупка ( “кешбек " ). Тоест, в случай че човек направи покупка за 50 лева може да изиска от магазина да му дадат още 50 лева в брой, а от банковата му карта да бъдат дръпнати 100 лева Всеки магазин самичък взема решение дали да предлага тази услуга.

Предложението на Европейска комисия ще разреши на търговците на дребно, в случай че желаят, да оферират услуга за даване на пари в брой даже без покупка от клиента, без да е належащо да имат лиценз. Предложението на Европейска комисия е да има таван от 50 евро на сумата, която можем да вземем в брой от магазин. Целта е да се подсигурява съществуването на конкуренция с банкоматите, както и че магазините няма да останат без пари, в случай че някой клиент изиска в брой огромна сума. Магазините ще бъдат задължени да споделят авансово какви такси събират за услугата даване на пари в брой.

Предложените промени плануват компании да могат да оперират банкомати без да им е нужен лиценз. Това ще насърчи слагането на повече банкомати на основни места, където банките не поддържат свои банкомати, само че хората се нуждаят от пари в брой. Но при изтегляне на пари от тези банкомати хората ще би трябвало да бъдат уведомявани за размера на таксите.

По-бързо ще отблокират пари по кредитна карта

Новите правила на Европейска комисия ще защитят по-добре правата на хората при блокиране на средства по кредитните им карти, да вземем за пример в хотел или при наемане на кола.

При настаняване в някои хотели и при наемане на кола има процедура да блокират някаква сума по кредитната карта на клиента. Блокираните средства не са налични за потребителя за харчене, до момента в който не бъдат освободени.

Освобождаването на неизползвани блокирани средства може да отнеме до няколко седмици или даже да изисква категорично искане за освобождение от страна на клиента. При пътешестване на доста българи в страни от Европейски Съюз хотелът блокира избрана сума от кредитната им карта. Но даже седмици откакто се върнат в страната, средствата остават блокирани и се постанова да пишат до хотела с молба парите да бъдат отблокирани.

Европейска комисия предлага промени, с цел да се форсира отблокирането на средства по кредитни карти. Ще има и условие блокираната сума по картата да не бъде безпричинно повишена по отношение на крайната цена, която се чака да заплати клиентът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР