Нови правила за пътуване в Европа от януари догодина. Зеленият

...
Нови правила за пътуване в Европа от януари догодина. Зеленият
Коментари Харесай

Нови правила за зеления сертификат: При какви условия ще важи в Европа?

Нови правила за пътешестване в Европа от януари следващата година. Зеленият документ ще важи единствено в случай че има сложена трета доза ваксина, най-късно 9 месеца след първичния цялостен цикъл на имунизация.

Сертификатът трябваше да е годен за една година, само че това беше препоръчано преди една година, когато нямаше задоволително ваксини против COVID-19. Сега към този момент има научни данни, които демонстрират каква е валидността на имунитета.

Идеята на Брюксел е да координира дейностите на европейските страни, защото обстановката в другите страни е друга, а Европа още веднъж се оказва в центъра на епидемията съгласно СЗО.

Вчера Брюксел предложи съществени промени в здравния документ. Според предложенията, годен документ ще имат единствено хората, които са реимунизирани – т.е. имат втора доза, в случай че са имунизирани с „ Янсен “ или трета доза, в случай че са с сложени други препарати, признати за територията на Европейски Съюз. Реимунизацията би трябвало да е 9 месеца след приключения първичен цикъл на имунизиране.

Според Европейския център за надзор и предварителна защита на болесттите и Европейската организация по медикаментите, имунитетът спада 6 месеца след първичната имунизация. Брюксел два три месеца на страните членки с цел да провеждат акциите си по реимунизиране на популацията. Това е на европейско равнище, всяка страна членка остава свободна да преценя какво да прави на лична територия със документа.

Неваксинираните също имат главното право на свободно придвижване на територията на Европейски Съюз. Те ще могат да пътуват, само че наложително единствено с проби и при вероятно налагане на карантина.

Все още не е ясно каква ще е валидността на документа след реимунизация, защото към момента няма задоволително реимунизирани хора, с цел да бъде ясно какъв брой ще трае имунитета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР