Нови правила за пашуване на животни в Националните паркове предизвикаха

...
Нови правила за пашуване на животни в Националните паркове предизвикаха
Коментари Харесай

Говедовъди пред фалит заради правила за паша

Нови правила за пашуване на животни в Националните паркове провокираха неодобрение измежду фермерите, които заплашиха, че с тирове ще доведат кравите в центъра на София, заяви БНР.

В момента тече разискване на годишните проекти за паша на територията на двата национални парка - “Рила ” и “Пирин ”. Основният въпрос е ще бъде ли лимитирана пашата на наедрял рогат добитък поради нова наредба на Министерството на околната среда (МОСВ) за запазване на уязвими тревни местообитания във високите планини. Идеята е в тези региони предпочитано да пасат овце, тъй като оказвали по-малко отрицателно въздействие върху тревните местообитания.

Животновъдите са безапелационни, че става въпрос за оцеляването на бранша. Без паша животните са обречени на апетит, споделя Благовеста Василева, която отглежда 1600 крави. “В последния миг научихме, че в националните паркове ние, говедовъдите, няма да можем да качваме животните си ”, споделя Василева. Тя оспорва изказванието, че в резултат на паша има накърняване на някои от местообитанията. “Никой не е чувал за този отчет, няколко пъти го искахме, в това число през Министерски съвет, само че никой не ни го даде ”, споделя Василева. Като различен проблем тя уточни неразрешеното в националните паркове пашуване край езера, потоци и реки, което на процедура лишава животните от вода.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР