Нови правила при изпитите за шофьорско книжка се очаква да

...
Нови правила при изпитите за шофьорско книжка се очаква да
Коментари Харесай

Влизат в сила новите правила за шофьорските изпити

Нови правила при изпитите за шофьорско брошура се чака да влязат в действие директно след празниците. Те ще обиден както теоретичните, по този начин и практическите изпити на кандидат-шофьорите. По новите правила изпитващите към този момент няма да дефинират сами маршрута. Това ще става напълно по електронен път. Въвеждат се и интерактивни клипове при листовките. Председателят на комисията ще разполага с таблет, в който ще бъдат въведени разнообразни направления. Преди да стартира изпитът кандидат-шофьорите ще би трябвало да изберат на инцидентен принцип трасето, по което ще преминат, те ще бъдат направлявани от гласово устройство.
" Нещата са доста положителни, тъй като се изолира субективният фактор, какъвто е инструкторът и изпитващият. Маршрутът се задава от електронното устройство, което не може да подмамваме, да го принуждаваме да ни дава лесни направления, да си затваря очите за някои неща ", съобщи пред Българска национална телевизия Красимир Георгиев от Асоциацията за подготовка на автомобилистите в България. 
" Ако вие сте научили наизуст отговорите от въпросите в листовките без да познавате материята, без да имате шофьорското мислене, което би трябвало да се сътвори по време на курса, то вие няма да се справите с тях, без значение, че пробата сте го решили позитивно, тъй като сте го назубрили. Оценката ще ви бъде още веднъж - не ", сподели Георгиев.
При определянето на маршрута са заложени всички нужни критерии, а от " Автомобилна администрация " прецизираха, че няма по какъв начин на двама претенденти да се падне един и същи маршрут. Всеки вид включва прекосяване през разнообразни по тип кръстовища, пешеходна пътека, улици наоколо до образователни заведения и спирки на градския превоз.
Предлага се и смяна в контролните точки, които се лишават на водачи извършители. " Смятаме, че по този метод ще се понижи субективния фактор. Ще има по-реален, по-обективен изпит и претендентите ще могат да покажат всички умения, които са придобили в хода на образованието ", сподели изпълнителният шеф на " Автомобилна администрация " Бойко Рановски.
При механически проблем изпитът няма да бъде прекратяван. " Той ще продължи по досегашния ред. Изпитващият ще може да подава команди, само че това не би трябвало да бъде процедура, това би трябвало да бъде изключение единствено при механически проблеми и загуба на връзка със системата ", съобщи Рановски. Тестването на новата електронна система ще стартира на 18 април. От сектора предвиждат, че в случай че не бъдат открити недостатъци, тя може да влезе в действие най-късно до месец.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР