Нови правила, които да се прилагат у нас за хората

...
Нови правила, които да се прилагат у нас за хората
Коментари Харесай

Предлагат нови правила за болните от COVID-19 у нас

Нови правила, които да се ползват у нас за хората заболели от COVID-19,  предвижда планът на Наредба за изискванията и редът за осъществяване на диагностика, профилактика и надзор на COVID-19, качена за публично разискване.

Те плануват да се вкара наложителна изолираност на заразоносители и заболели от COVID-19 на посочени от тях места на престояване за избран период от време, съгласуван с интервала на инфекциозност и избран със заповед на министъра на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор. За да се ограничи предаването на SARS-CoV-2 е належащо инфектираните с вируса.

Предлага се всяко лице, което е диагностицирано като позитивно за SARS-CoV-2 да се слага под наложителна изолираност с наставление, издадено от шефа или от оправомощен от него заместник-директор на съответната районна здравна ревизия. Посочени са условията и ограниченията, които следва лицето да съблюдават във връзка с понижаване на контактите с другите лица в семейството, съблюдаване на физическа отдалеченост, хигиена на ръцете, носене на защитна маска за лице, проветряване, с което да се понижи риска от заразяване посредством понижаване на вероятността от предаване на причинителя.

Предвидено е здравно наблюдаване по време на наложителната изолираност да се прави от общопрактикуващ доктор или различен доктор. При нужда от проучвания или прегледи, назначени от лекаря, осъществяващ здравното наблюдаване, лицето под наложителна изолираност следва да уведоми по телефон или е-поща съответната районна здравна ревизия за овакантяване на мястото на изолираност, като показват времевия интервал и лечебното заведение, в което ще се извърши прегледа или проучването.

Създаден е ред наложителната изолираност да се организира и в лечебно заведение за болнична помощ след осъществяване на оценка на съществуващия епидемиологичен риск от разпространяването на COVID-19 като се взема поради както тежестта на клиничното протичане на болестта, възрастта на лицето и съществуването на съпътстващи хронични болести, имуносупресивни положения и лекувания и други, които са главните предпоставки за тежко протичане, затруднения и смъртен излаз, по този начин и социално-битовите условия, при които лицето живее и опцията на лицето да се изолира в домашни условия, с което да не компрометира нуждата от краткотрайна изолираност.

По време на епидемиологичен напредък на заболяемостта от COVID-19 натоварването върху здравната система е доста, като достъпът до болнично лекуване в някои случаи е усложнен. Поради това, в плана на разпоредба са посочени избрани медицински и обществени критерии при които позитивно за COVID-19 лице може да бъде изписано от лечебно заведение преди цялостно клинично възобновяване. В такива случаи лицето продължава своята изолираност в домашни условия до приключване на карантината.
 istock istock
Въведено е определение за непосредствен контактен, с което точно да се дефинират лицата в риск от заразяване след експозиция на случай на COVID-19. Допуснато е лица, избрани като доказан случай на COVID-19, които са преболедували до три месеца от контакт с новозаразено със SARS-CoV-2 лице, да не се слагат под карантина.

Остава ли карантината за заболели от коронавирус

На наложителна карантина могат да подлежат и лица, влезнали на територията на страната от друга страна с епидемиологичен риск от разпространяване на COVID-19. По този метод се цели да се опази публичното здраве от спомагателен импорт и следващо разпространяване на SARS-CoV-2, в това число ограничение на разпространяването на нови разновидности. При ниска или спадаща заболяемост от COVID-19 в страната, слагането под карантина на лица, идващи от страни в епидемиологичен напредък или с високи равнища на заразеност ще попречва възникването на нови огнища и възможни гърмежи в страната.

В плана на разпоредба е уредено, че здравното наблюдаване на тези лица се реализира от общопрактикуващия им доктор или от различен доктор, а когато нямат подобен от съответната районна здравна ревизия. Като при поява на клинични признаци, съответстващи на COVID-19 лицето предстои на проучване, изолираност и лекуване.
 istock istock
В плана на разпоредба е посочено, че при вписване на случай на COVID-19 в проведен трудов или детски/ученически колектив се организира епидемиологично изследване от съответната районна здравна ревизия и се предписват ограничения, ориентирани към установяване на източниците на зараза и тяхната изолираност, възприемчивото население и неговата карантина, както и по отношение на околната среда (дезинфекция). Допуснато е в хода на епидемиологичното изследване районната здравна ревизия да може да разпореди и спомагателни хигиенични и противоепидемични ограничения,  съгласно развиването на епидемиологичния развой.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР