Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество

...
Нови подробности около Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество
Коментари Харесай

Открит е неизвестен до сега надпис в Манифеста за обявяване на Независимостта на Княжество България

Нови детайлности към Манифеста за оповестяване на Независимостта на Княжество България. Оказва се, че художникът изработил тържествения пергамент е инкрустирал датата на основаване в подписа на княз Фердинанд, заяви Българска национална телевизия.

Тържественият вид на Манифеста, който се пази в Централния държавен списък, е направен от художника Харалампи Тачев. Той съставлява пергамент, към който са скрепени осем кръгли восъчни печати.

Всеки щемпел има свое сребърно ложе и символизира всяко от осемте министерства. Документът се съхранява в сребърен тубус, който е положен в дървено сандъче с железен обков. А от напълно скоро се знае и точната дата на направа.

" Установихме, че самият Харалампи Тачев е инкрустирал и датата на документа в една от завъртулките на подписа на Фердинанд и датата е 2 август 1910 година. Така че, имаме и напълно точна датировка на истинския церемониален вид на Манифеста за прокламиране на Независимостта ", съобщи доцент доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви ".



Оригиналният текст на Манифеста за оповестяване на Независимостта е написан в нощта на 22 септември.

" Истинският текст на Манифеста е написан във влака от Русе до Търново, с който пътува Князът и цялото държавно управление. Неговият в действителност създател е министър-председателят Малинов, който значително нахвърля текста на коляно. Твърди се, че на гара Две могили, Русенско, влакът прави по-дълъг престой и това дава на Малинов опция да напише целия текст ", добави доцент доктор Михаил Груев, ръководител на Държавна организация " Архиви ".

В църквата " Св. 40 мъченици ", където Фердинанд прочита манифеста, година по-късно се организира и първото честване на празника. Така датата 22 септември се вписва в тържествения календар на България и се празнува всяка година.

Честванията са имали едно дълго спиране от 1944 до 1991 година, защото 22 септември е поставял тържествата за Септемврийското въстание в сянка. Денят е разгласен за формален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР