Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София

...
Нови ограничителни мерки ще бъдат въведени от утре в София
Коментари Харесай

Затягат мерките в София заради ръста на новозаразени с COVID-19

Нови ограничаващи ограничения ще бъдат въведени от на следващия ден в София поради покачвания растеж на новозаразени с COVID-19. Това съобщи в ефира на шефът на столичната РЗИ Данчо Пенчев. 

От няколко дни София е в жълтата зона на 14-дневна база на заболеваемостта, уточни Пенчев. В 7-дневния разбор на растежа на заболеваемост, обаче, към този момент сме в алената зона. 

" Мерките са единствено ограничаващи. Това са домашните събирания, конгресно-конферентните събирания, спортните събития, културните събития, кафенета, и заведения за хранене, места за настаняване и образователни заведения. Все още ограниченията са ограничаващи, а не забранителни. Във втора зона единствено се лимитира броят на посетителите до 30%. Заповедта ще бъде издадена през днешния ден, само че ще влезе в действие най-рано от на следващия ден ", изясни шефът на РЗИ-София. 

" Единствено при домашните събирания и празненства ще бъде лимитирано до 50 индивида на закрито и 100 навън. Във фитнесите, плувните басейни, уелнес и СПА комплексите, както и в кафенетата, заведенията за хранене, нощните заведения и игралните зали ще минат на 30% запълнимост, като се лимитира и работното време – от 6.00 до 23.00 часа. Там, където личният състав е имунизиран, по преценка на работодателя или шефа, личният състав може да работи без маски. Баровете и нощните заведения ще останат отворени, само че до избран час. За момента в моловете се фокусираме над контрола по спазването на противоепидемичните ограничения, само че няма да ги затваряме за момента и няма да се лимитира посещаемостта ", уточни доктор Пенчев. 

Той изясни, че в периода на изключителна епидемиологична конюнктура всички решения в РЗИ се взимат на база на заповеди на министъра и на признатия от Министерски съвет План за справяне с пандемията. На тази база София влиза на второ равнище, в което броят на заболелите е над 100 на 100 000 души, броят на позитивните проби е сред 1 и 4%, а броят на растежа на заболелите също нараства. Пенчев припомни, че санкциите за физическо лице, което не съблюдава ограниченията, е от 300 до 1000 лева " За предишния месец имаме към 450 инспекции, като към 10% са наложените наказания ", добави той. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР