Нови обвинения към уволнения шеф на Хематологията в столицата.Родители, изгубили

...
Нови обвинения към уволнения шеф на Хематологията в столицата.Родители, изгубили
Коментари Харесай

Родители на починали деца настояват за проверка в Хематологията в София

Нови обвинявания към уволнения началник на Хематологията в столицата.

Родители, изгубили децата си при лекуване, упорстват за инспекция на аргументите. Семействата настояват, че се налагало сами да купуват медикаменти и не са получавали информация. Здравното министерство в профил досегашния шеф на болничното заведение след одит. При него са открити редица нарушавания, измежду които бракуване на скъпи медикаменти за пациенти с тежки диагнози.

Само на 26 години Кирил губи живота си от тежка пневмония след вътреболнична зараза. Според майка му тя е получена, до момента в който синът й се лекува в Националната хематология. От тогава - 4 години по-късно София обикаля институциите, с цел да търси отговори.

„ Имаме протоколи, които потвърждават съществуването на вътрешноболнични инфекции. Всичките пациенти там са с невисок имунитет, а няма обикновени хигиенични условия. Една торбичка от коша се изхвърля в общия чувал и по-късно се връща назад в същия панер. Каквото сме могли ние сме създали - разчистване, бърсане”, твърди София Лазарова, предава

Пациенти в друг етап се събират в общи пространства без хигиеничен възел, споделя София. А инспекции на столичната здравна ревизия и здравната каса демонстрират и други нарушавания при умряли пациенти, с чиито близки се свързва София.

„ Неправомерно изписани средства за всеки един от пациентите, непозволено усвоени суми за медикаменти за всеки един от пациентите.Нямат медицински стандарти за осъществяване на лекуването. Аз не настоявам - то просто е констатирано”, показва София.

Сред изгубилите детето си е и Цветелина - синът й Борислав също е лекуван в Хематологията. Малко след изписването му стартира да се утежнява. От болничното заведение обаче още веднъж връщат Борислав у дома.

„ Когато отидохме в събота се оказа, че той от четвъртък се води приет в болница в болничното заведение. И се чудят по какъв начин да го одобряват, по каква клинична пътека да го записват отначало, какво да му изписват”, споделя Цветелина Костова.

Според Цветелина неналичието на реанимация и интензивни грижи е повода синът й да не получи помощ в точния момент. „ Може би в случай че в болничното заведение има лекари експерти, които освен да установяват, че през днешния ден черния дроб отхвърля, на следващия ден пациентът получава аритмия - те нищо не предприемаха, те просто установяваха. Три дни преди детето ми да изпадне в кома, лекарите споделиха "почвайте да му търсите реанимация ".

В резултат на инспекции на болничното заведение са наложени наказания. На поста тогава е към този момент някогашният шеф - Бранимир Спасов.

„ Смея да настоявам, че оттогава до в този момент процентът на вътреболничните инфекции е фрапантно намалял. Считам, че всички рекомендации са изпълнени”, съобщи проф. Бранимир Спасов.

Но реанимация и през днешния ден липсва. Според Спасов поради спор с Онкологията, с която Хематологията дели една база и не са законово разграничени. „ Целта на това е да можем да вършим вложения в нашата благосъстоятелност. Защото клиниката, за която приказваме, че е с ниски санитарни условия е на 75 години - няма по какъв начин без реновиране, да имаме европейско здравно обслужване”, показва професорът.

Докато лекуването не е на европейско равнище, ще продължава и битката на опечалените майки. „ Аз няма да прежаля сина си. Няма и да си простя, че го оставих тук да се лекува, само че аз желая да спася други деца и други хора”, безапелационна е София.

От Здравното министерство оповестиха за NOVA, че министър Сербезова е осведомена с настояването на околните на умрелите пациенти за спомагателна инспекция в Хематологията и обсегът на настоящия одит към този момент е уголемен.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР