Нови масови протести в Израел. Хиляди участваха днес в нова

...
Нови масови протести в Израел. Хиляди участваха днес в нова
Коментари Харесай

Нови масови протести в Израел

Нови всеобщи митинги в Израел. Хиляди участваха през днешния ден в нова проява в Тел Авив против спорния проект на държавното управление за реформиране на правосъдната система на страната, считан от критиците му за опасност за демокрацията, съобщи Франс прес.

Обявяването на плана през януари, по самодейност на ръководещата коалиция на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, която включва крайнодесни партии и ултраортодоксални евреи, провокира едно от най-големите протестни придвижвания в историята на страната, което всяка седмица активизира десетки хиляди стачкуващи. 

Според държавното управление промяната има за цел, наред с други неща, да предефинира пълномощията на обособените управляващи, като понижи прерогативите на Върховния съд, който изпълнителната власт счита за политизирана институция, в интерес на Народното събрание. Но съперниците му считат, че това рискува да отвори пътя към антилиберализъм или авторитаризъм.

" Демокрация, народна власт! ", скандираха стачкуващите, тръгнали към улица „ Каплан “ в Тел Авив. " Няма да се откажем, до момента в който обстановката не се усъвършенства. Махайте се, страната рухва ", крещяха участниците.

 

„ Въпреки месеците на митинги, нещата не вървят по метода, по който искахме, тъй като значима част от промяната на правосъдната система беше призната (в парламента) преди няколко седмици “, сподели за Агенция Франс Прес протестиращият Бен Пелег.

„ Но в случай че продължим да оказваме напън като излизаме на улицата, е допустимо въпреки всичко да спрем тези промени “, надява се 47-годишният доктор.

Първата част от плана, ограничаваща опцията Върховният съд да обезсилва решения на държавното управление, беше призната от Народното събрание.

Законодателният развой сега е спрян заради лятната почивка на Народното събрание, като Нетаняху даде обещание да бъде отворен за договаряния по идващите стадии от промяната.

Протестите бяха подкрепени от политически съперници, всемирски и религиозни групи, служащи и чиновници от софтуерния бранш, пацифисти и военни резервисти.

Тези месеци на демонстрации, някои от които бяха в поддръжка на държавното управление, породиха опасения от утежняване на разделянето в израелското общество.

„ Израел е раздран и се усещаме по този начин, като че ли сме на ръба на революция “, добави Пелег. „ Когато излезем на улицата да протестираме, се опасяваме от тези, които поддържат държавното управление... Това държавно управление би трябвало да бъде свалено “.

Днес имаше и други манифестации в северната част на страната, по-специално в Хайфа, Нетания и Херцлия.

За 58-годишната Ял Кац-Леви е значимо да се оказва напън върху държавното управление, „ в противоположен случай те не биха се спрели пред нищо “.

Според нея промяната ще " унищожи Върховния съд и правосъдната система ", а също така ще подкопае правата на жителите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР