Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до

...
Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до
Коментари Харесай

Скоро в България: с чипове и електронни карти, без стикери, талончета и печати


Нови персонални карти с чип, който ще улеснява достъпа до здравна и друга информация, електронни регистри и завършек на синия ваучър и трудовите книжки. Това са част от проектите на министър Б. Божанов. С него беседва А. Детев.

Министър Божидар Божанов

Министър Божанов, ще Ви стигнат ли 4 години, с цел да проведете всички нужни промени в държавната администрация? 

Божидар Божанов: За множеството - да. Но някои промени нямат край - не можеш да срежеш лентата на електронното ръководство и да кажеш " завършихме го ". Няма по какъв начин да вземем за пример да електронизираме всички регистри за четири години, само че можем да електронизираме най-важните. Ще осъществим целите и ще сложим началото на идващите стъпки от процеса. 

Съобщихте, че в новите персонални карти ще бъде интегриран чип, който ще включва и здравна информация. Откога ще са факт картите и ще би трябвало ли всеки български жител да подмени документите си? 

Божидар Божанов: Важно е да уточним, че в чипа няма да има персонални или здравни данни. Ще има идентификатор, който е неизвестен. На база на него могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтригувани страни - лекари, КАТ и така нататък В момента вършим оценката докога можем да го възложим и докога може да се случи, само че до края на годината би трябвало тези карти да са факт. Дали всички ще са длъжни да си ги сменят, също предстои на преценка, само че в случай че би трябвало, ще е за сметка на страната.   

Тази смяна по какъв начин ще улесни жителите? 

Божидар Божанов: Те ще могат да употребяват електронни услуги без да имат потребност от друго средство за идентификация. Много е значимо сега, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Видяхме опашките пред Национален осигурителен институт при започване на пандемията за изкарване на ПИК, защото хората нямаше по какъв начин да употребяват съществуващите услуги. Идеята е да отстраняваме този детайл.  

Помогна ли пандемията за забързване на процесите на цифровизация в държавната администрация? 
Редакцията предлага
Божидар Божанов: Мисля, че оказа помощ. Най-малкото сложи по-сериозен фокус върху тематиката. Заседания на Министерския съвет и на общинските препоръки към този момент се организират онлайн. Наложи се на хора, които в никакъв случай не са си представяли, че ще употребяват технологии, да го създадат. Другата положителна стъпка е националната здравно-информационна система, която се появи под натиска на пандемията. Преди това тя беше мотана и бавена.  

Ще възникне ли кадрови проблем в държавната администрация? Хора, които би трябвало да бъдат съкратени и такива, които не са способени да си правят работата.  

Божидар Божанов: Квалификацията е непрекъснат развой. Няма човек, който е роден теоретичен или е научил всичко в университета. Когато въведем електронни услуги, това, което ще отпадне, е броят на гишетата. Където е имало четири гишета преди, в този момент ще има две или едно, предопределени за хората, които не желаят или не могат да употребяват технологии. Съкращаването на гишета не значи автоматизирано редуциране на администрация. Администрацията би трябвало да се концентрира върху главните си действия - разбори, политики, оптимизация. Да не се занимава с администрация ще е потребно и за нея. Разбира се, една част от администрацията може да стане непотребна, само че това следва да е равномерен развой.  

Направихте ли пресмятане за какъв брой чиновници става въпрос?  

Божидар Божанов: Министър Василев загатна едно число и подобаващ времеви небосвод. Важно е да отбележа: ние няма на следващия ден да кажем 10% или 15% си потеглят. Първо ще усъвършенстваме работата в администрацията и по-късно, на база на по-ниската нужда от хора, ще бъде усъвършенстван и броят на заетите.   

Обявихте, че синият ваучър отпада. Има ли други документи, които смятате за непотребни? 

Божидар Божанов: Синият ваучър е от лесните за унищожаване документи. Той може да отпадне единствено със законодателно изменение и смяна на някои процеси в Министерство на вътрешните работи. В съдружното съглашение е записано и отпадането на всевъзможни стикери - за гражданска отговорност, механически обзор. Това също е елементарно. Министерство на вътрешните работи и сега може да прави тези инспекции през таблети, да вземем за пример. И в случай че талончетата не отпаднат, те сигурно няма да са наложителни. Тоест няма да могат да те глобят, в случай че не си носиш съответното талонче или не си залепил стикера. 

Повече време ще лишават трудовите книжки. Сещам се за опита на предходните ръководещи да вкарат нов дизайн на трудовите книжки - от една страна, това е занимателно, от друга - демонстрира, че посоката въобще не е била към цифровизация. Те би трябвало да отпаднат, само че поетапно. Необходимо е основаването на нови регистри, защото в книжките има данни, които са само там и на никое място другаде. Тя може да отпадне, когато шеф вкара данните в съответния указател, само че те ще продължат да съществуват за тези, които не са сменяли работното си място или пък са безработни.  

Скоро без трудови книжки?

В последните години за електронно ръководство бяха изхарчени милиарди с много противоречиви резултати. Колко ще коства промяната, която Вие ще проведете? 

Божидар Божанов: В кабинета ми се майтапим, че колкото по-малко пари има за електронно ръководство, толкоз по-добре ще стане то. Защото няма потребност от големи планове, с цел да стартират значимите процеси. Направата на указател не коства милиони. Поставили сме като приоритет една система за централизирано поддържане на регистри, която един път построена, ще разрешава да се вършат разнообразни регистри без пари. Пример: вие сте вторичен разпоредник към министерство на екологията и ви би трябвало указател. В момента разновидността е да пуснете социална поръчка за построяването му. След като тази система стане подготвена, задължението ви ще бъде да конфигурирате данните в този указател - кой има достъп до него, в какво се състои регистърното произвеждане. И готово - получавате указател, който дава отговор на всички законови условия. Така че това ни е проектът - да не коства доста пари, само че да е дейно.  

Обявихте, че условието на печати ще бъде неразрешено. Как ще се преборите с потреблението на хартия в институциите?  

Божидар Божанов: Една от политиките на нашето министерство ще бъде да прилагаме закона. В момента може да е неразрешено администрациите между тях да обменят хартиени документи и вътрешно да работят с тях, само че това не значи, че възбраната се съблюдава. Ще прилагаме закона, вътрешният документооборот сигурно би трябвало да бъде напълно електронен, сред институциите също. Хубавото, което беше свършено в последните години, е, че системата за продан на документи сред администрациите въпреки да не е съвършена, работи. Отпадането на печатите е значимо, с цел да отпадне и потребността от прехвърлянето на документи на хартия.  

Как оценявате работата на " Информационно обслужване "? 

Божидар Божанов: " Информационно обслужване " през годините е свършило добра работа по някои планове и системи и не толкоз добра по други. Въпросът е по какъв начин да създадем работата с " Информационно обслужване " структурирана и транспарантна, тъй че да няма терзания нито в администрацията, нито в бизнеса. Фокусът на идващите законодателни промени ще бъде по какъв начин структурираме процеса на работа на администрацията с " Информационно обслужване " - кой, по какъв начин, какво разпорежда и по какъв метод се управлява качеството.  

Когато се приказва за електронно ръководство,. Кои от услугите там могат да бъдат имплементирани и в България и кои - не?  

Божидар Божанов: Няма нещо, което да не можем да пренесем тук. Нормативно и софтуерно е безусловно допустимо. Притесненията и скептицизмът са били налице и там през 2000 година - да вземем за пример, че пенсионерите няма да употребяват електронни услуги. Но когато го направиш задоволително комфортно и елементарно, и те стартират да го употребяват. Апетитът идва с яденето. Ако си свършим добре работата, няма да има нещо, което не може да стане както в Естония, и няма да има консуматори, които не могат да употребяват тези услуги.  

***
Вижте и това видео от архива ни за образеца, който дава Естония:
Това носи на Естония милиарди
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР