Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в

...
Нови изисквания на турските власти за влизане и пътуване в
Коментари Харесай

Българските туристи са сериозно обезпокоени: Нови изисквания за влизане и пътуване в Турция

Нови условия на турските управляващи за влизане и пътешестване в страната провокираха стотици споделяния в обществените мрежи. Те се появиха първо в групите за отмора в Турция във Фейсбук, където за източник на информацията е посочено Генералното ни консулство в Истанбул. Най-много мнения предизвика следното предписание, съобщи БНР.

" При влизане на турска територия с автомобил, транспортното средство се записва на лидера и само той има право да го ръководи и изнесе от турска територия. Не се позволява преотстъпване или ръководство от друго лице, било то с пълномощие, даже записаният на влизане лидер да се намира в същото МПС. При инспекция от турските контролни органи и определяне на нарушаване на горното условие, автомобилът може да бъде арестуван и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното обитаемо място, след което върнат на лидера след възнаграждение на солидна глоба… "

Хиляди консуматори питат какво значи това и то тъкмо при започване на дейния туристически сезон, а мненията във Фейсбук не стопират дни след публикуването на разпорежданията. Някои задават въпроса какво ще се случи, в случай че на водача му прилошее или по някаква причина различен пасажер в колата би трябвало да поеме ръководството. Ще бъде ли арестуван автомобилът? И по какъв начин ще реагират туристическите организации, в чиито рейсове пътуват по двама водачи? Недоверието и неяснотата доведоха до подозрения за легитимността на информацията.

Изискванията за влизане с автомобил в Турция и пътешестване в страната се появиха във Фейсбук страницата на Генералното консулство в Истанбул в късния следобяд на 11 май. Почти стремително постът беше публикуван в другите групи, главно в тези за почивки в югоизточната ни съседка. Само за няколко часа той събра стотици споделения и мнения от хора, на които следва пътешестване. В същото време в уеб страницата на Министерство на външните работи липсваше сходна информация. Малко по-късно постът беше " заключен ", а след това заличен от админите на една от групите с претекста, че " новината е подправена, тъй като няма публична информация ". 

Официалната информация се появи ден по-късно в уеб страницата на Министерство на външните работи в раздела за Практически препоръки за Турция. От министерството обявиха, че забавянето на обявата се дължи на изчакване на формалната грама. Писма с новите условия са получени в туристически организации, които към този момент са публикувани на техните уеб сайтове.

Българското външно министерство е подхванало действия за отправяне на публично питане към турските управляващи какво значат новите разпоредби. Отговорът се чака в идващите дни. В Истанбул към този момент са получени 3 сигнала за задържане на регистрирани у нас леки коли, които са ръководени от лице, друго от това, на което при влизане в Турция е вписан автомобилът, макар че същото е било в колата. Има и случаи с публично упълномощени лица, споделиха от Министерство на външните работи.  Публикуваните условия имат за цел да предупредят българските жители, на които следва пътешестване в околните дни, до момента в който се получи формалното тълкувание от турските управляващи, съобщиха от Министерство на външните работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР