Нови еконорми ще увеличат драстично цените на дрехите втора употреба.

...
Нови еконорми ще увеличат драстично цените на дрехите втора употреба.
Коментари Харесай

Заради нови еко изисквания: Поскъпват дрехите втора употреба

Нови еконорми ще усилят фрапантно цените на облеклата втора ръка.

Причината е, че част от изкупените текстилни артикули остават без нов притежател и пълнят депата.

Именно новите правила за разделно събиране на текстил ще оскъпят second hand магазините. 

Това предвиждат търговците по повод  готвените от екоминистерството промени в Закона за ръководство на отпадъците .

Основният претекст е повишеният импорт на облекла втора употреба у нас, които в един миг ще станат боклук.

Разделното събиране на текстила ще докара до 41% от българите са пазарували в магазини за втора ръка, а близо 20% купуват облекла от там постоянно. 

Въвеждането на продуктова такса за облеклата втора ръка, подготвяно от екоминистерството ще докара до повишаването им с 20-30%, сигнализират от сектора. Всяка дреха ще нарастне най-малко с по един лев. 

Припомняме, че преди седмица Севдалин Спасов от Националния съюз на вносителите и търговците на облекла втора ръка, сигнализира, че потребителят ще бъде ненужно претрупан в допълнение.

По думите му даже на фона на междинната продажна цена от 2-3 лева на такива облекла, повишаването може да бъде с към 20-30%. „ Трябва да прибавим, че нашите клиенти са ценово най-чувствителната група от обществото “, разясни браншовикът. Според него тази такса ще бъде казус за Европа.

Какво мислят хората, които пазарят от магазините за втора ръка, за готвеното повишаване? Вижте във видеото на Нова:



 

„ Единствената страна, която има сходна такса е Франция, само че там се таксуват новите облекла пуснати в продажба (с половин, до един евроцент на бройка), а събраните средства се подкрепят преработвателите на облекла втора ръка с по 65 евро на звук “, разясни Спасов, представен от Монитор. 

Той добави, че въпросното повишаване е нереално да бъде поето единствено от потребителите, това ще докара до съществени финансови усложнения на преработвателите и търговците на облекла втора ръка, което пък може съществено да заплаши съществуването на бранша, където работят над 8000 души.

„ Законът е антиекологичен, тъй като не извършва задачите на Рамковата инструкция за отпадъците от 19 ноември 2008 година по отношение на отпадъците, предвиждаща предпочитан ред за ръководство на отпадъците, според който повторната приложимост следва да бъде насърчавана, като страните членки са длъжни да подхващат ограничения за поощряване на разновидностите, които обезпечават най-благоприятните за околната среда резултати като цяло.

В документа се планува и страните членки да подхващат ограничения по целенасоченост за подкрепяне на повторната приложимост на продуктите и на действия по подготовка за повторна приложимост, по-специално посредством поощряване основаването на мрежи за повторна приложимост и ремонти и поддръжката за тях, потреблението на стопански принадлежности, критерии за доставка, количествени цели или други ограничения “, изясни Спасов./ Трафик Нюз

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР