Нови 249 случая на „Омикрон“ и първи инфектирани с негов

...
Нови 249 случая на „Омикрон“ и първи инфектирани с негов
Коментари Харесай

„Омикрон“ напълно измести „Делта“ у нас


Нови 249 случая на „ Омикрон “ и първи инфектирани с негов подвариант у нас, откриха от Центъра по заразни и паразитни заболявания.

Новата разновидност е открита в 7 проби от София, Бургас и Търговище. В момента „ Омикрон “ господства както по света, по този начин и у нас, само че във от ден на ден страни се откриват случаи на втория му подвариант, съобщи шефът на центъра проф. Ива Христова.

Тя посочи, че превъзходството на новия вид е почти 75% към 20 януари, а към днешна дата най-вероятно към този момент е достигнал 100%.

„ Както „ Делта “ имаше над 200 подварианта, по този начин „ Омикрон “ има 4, от които подвариант №1 господства в целия свят. Подвариант №2 се разграничава с над 20 разновидности и набира скорост в някои страни – Дания, Филипините, Индия “, добави тя.

Проф. Христова съобщи, че новият подвариант се предава по-лесно и по тази причина стартира да измества истинския вид. Към момента няма данни заболяването да протича по-тежко новият подвариант.

„ Няма да обърне тренда на разпространяване у нас, която понижава и чакаме в границите на месец да се възстановяват нещата у нас “, изясни шефът на центъра.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР