Нови 11 178 364 лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и

...
Нови 11 178 364 лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и
Коментари Харесай

Още 11 млн. лв. за сгради за ясли, детски градини и училища дава служебният кабинет

Нови 11 178 364 лева за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, градини и учебни заведения в страната утвърди служебното държавното управление на днешното си съвещание.

Средствата са по програмата на Министерство на образованието и науката за възстановяване на материалната база в просветителните институции, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Парите ще бъде разпределени сред 33 общини. Това са Белица, Гоце Делчев, Гърмен, Петрич, Айтос, Бургас, Малко Търново, Аксаково, Бяла, Велико Търново, Елена, Габрово, Добрич, Кърджали, Дупница, Ловеч, Перник, Радомир, Червен бряг, Асеновград, Раковски, Русе, Котел, Сливен, Елин Пелин, Костинброд, Самоков, Своге, Казанлък, Стара Загора, Търговище, Хасково, Ямбол. Средствата са за разплатщане на действия по подписани контракти по осъществяването на програмата.
 Министерски съвет утвърди 6,5 млн. лв. и ремонт на 136 ясли, градини и учебни заведения
Министерски съвет утвърди 6,5 млн. лв. и ремонт на 136 ясли, градини и учебни заведения

Срокът за осъществяване обаче удължиха с още 2 години

В някои от постройките ще бъдат осъществени съществени поправки за възстановяване на изискванията за развъждане и образование на децата и учениците. Ще се строят напълно нови здания за детски градини , ще се построяват образователни корпуси.

С Програмата за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения 2020 - 2022 година се цели понижаване на дефицита на свободни места в яслите и детските градини, както и сполучливото включване на четиригодишните деца в системата на предучилищното обучение. Освен това с новопостроените образователни здания и корпуси повече учебни заведения ще могат да преминат към едносменен режим на образование.

Кабинетът реши и още 691 088 лева да изплати страната на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина. 686 599 лева ще бъдат преведени на Столична община, а 4 489 лева - на община Пловдив.
 С над 650 хиляди лв. подкрепят фамилиите с деца без места в детските градини
С над 650 хиляди лв. подкрепят фамилиите с деца без места в детските градини

На община Пловдив ще бъдат преведени 4 390 лева, а останалите на Столична община

Средствата са за компенсиране на разноските за развъждане и образование на децата от 15 септември до 31 октомври 2022 година. За този интервал броят на децата, чиито родители в София ще получат обезщетения, е 1183. В Пловдив ще се изплатят обезщетения за осем деца.

Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения , в които са кандидатствали, а общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР