Новата зала Арена Бургас на практика не може да бъде

...
Новата зала Арена Бургас на практика не може да бъде
Коментари Харесай

Круриоз: Една от най-модерните зали в България не може да се ползва за спортни събития

Новата зала " Арена Бургас " на процедура не може да бъде употребена за осъществяване на спортни събития, стана ясно от отговор на Министерството на младежта и спорта (ММС) до народния представител Антоанета Цонева, съобщи novini.bg.

ММС е упълномощило одит, който да откри какво спортно съоръжение е доставено и дали то е годно за осъществяване на тренировки и надпревари, и резултатите са отчайващи. Той демонстрира, че все още залата в Бургас може безпроблемно да семейства само надпревари по спортна гимнастика.

" Залата в Бургас се оказва един фон. Освен че беше издигната след години на закъснение и непрестанно увеличаващи се милиони левове, в този момент става ясно, че оборудването за главната активност - спортни прояви, е или неуместно или даже неразбираемо в какво положение, тъй като стои запечатано в сандъци и кашони ", съобщи депутатът от " Продължаваме Промяната - Демократична България ".

Още при откриването на залата от президента Румен Радев и служебния състезателен министър Весела Лечева предишното лято стана ясно, че за мачовете на баскетболния Черноморец от плейофите на шампионата се употребяват старите кошове от зала " Бойчо Брънзов ". Според формалната версия - за шанс.

Одитът на оборудването демонстрира, че залата все още не може да приема надпревари нито по баскетбол, нито по волейбол, нито по лека атлетика. Нещо повече - пистата за лека атлетика я няма.

" Одитът регистрира, че направените при поръчката механически спецификации са непълни или неточни, заради което част от доставеното съоръжение не може да се употребява за интернационалните надпревари. " Констатирани са пропуски в подписания контракт по отношение на неговия обсег и критерии за избор на спортно съоръжение. Пропуските оказват отрицателно въздействие върху резултатите от осъществяването на контракта за доставка на спортно съоръжение ", се споделя в одита на ММС. "

Договорът за доставка на съоръжение е изпълнен по документи, а оборудването е признато без забележки. Одитният екип обаче е открил, че процедурата по приемането на оборудването е изпълнена официално. Няма разопаковане, обзор и първи монтаж и по този начин не е спазено изискването за дефинитивно заплащане. Въпреки това, съгласно отчета, към 15 юни 2023 година цялата контрактувана сума е изплатена на изпълнителя.

Експертите излизат със мнение, че за лека атлетика, волейбол и баскетбол е належащо в допълнение съоръжение. А залата беше издигната, с цел да се организират атлетически надпревари на закрито и България още веднъж е претендент за европейско състезание в зала през 2029 година

За волейбол - съгласно специалистите на БФВ настилката не разрешава осъществяване на надпревари на европейско и международно равнище. Самата зала не разрешава никакви волейболни срещи, тъй като бетонът не е разпробит, не са инсталирани ботушите на волейболните колове.

За лека атлетика - настилката липсва, което значи, че няма писта и не може да се организира нито тренировки, нито надпревари. Оборудването за електронно премерване на резултатите, които сами по себе си костваха смущаващо доста, е предадено на Българската федерация по лека атлетика за стопанисване.

За баскетбол - кошовете не дават отговор за условията даже за мачовете от държавното състезание по баскетбол, което стана ясно още при откриването й. Понастоящем Черноморец (Бургас) играе в остарялата си зала.

Отделно в одита се споделя, че подът на залата е неравномерен, заради което монтирането на съоръжение може да докара до неговото дефектиране. Затова е належащо да се подхващат дейности за изравняването му.

" Преди това е належащо строителят да в профил установените дефекти и да обезпечи нужната равнинност на пода. Отклоненията в основата биха довели до отклонения във вертикалите и хоризонталите на монтажа, надлежно до неспазване на условията на производителя на оборудването, както и до неудовлетворяване на потребностите на спорта ", заяви изпълнителният шеф на " Академика 2011 " във връзка констатациите на отчета.

" Арена Бургас " беше открита публично в наличието на президента Румен Радев, министър Весела Лечева и кмета на града Димитър Николов

" Приключи едно дълго очакване, изпълнено с огромни очаквания. Днес България и Бургас имат едно съвременно спортно оборудване "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР