Новата забрана за фермерските пазари провокира остра реакция от страна

...
Новата забрана за фермерските пазари провокира остра реакция от страна
Коментари Харесай

След сериозно напрежение, БАБХ пусна фермерските пазари при строг контрол

Новата възбрана за фермерските пазари предизвика остра реакция от страна на дребните производители. Голяма част от тях споделят, че са застрашени от банкрут и упорстват ограниченията да бъдат прекъснати, предава Нова телевизия.

Вече повече от 10 години Златина Георгиева и фамилията й се занимават с млечно говедовъдство в село Изворско. Продават на фермерски пазари. Сега продукцията ѝ не може да бъде осъществена.

„ Не знаеш какво да правиш. Работил си години наред, имаш клиенти и в един миг те не могат да доближат до теб или ти до тях ”, разяснява дамата.

 Фермерски пазар Фермерски пазар

От възбраната с изключение на Златина, недоволстват и стотици дребни производители.

„ Изключително тежко. Много сме обезпокоени и за нашите производители, и за фермерските пазари ”, описа Никола Куташки, уредник на „ Фермерски пазар ” – Варна.

„ Нямам разумно пояснение за какво ни стопират. От една страна сме проверявани като огромните обекти, от другата страна тези ограничения се съблюдават единствено за дребните производители ”, твърди Венци Узунов, притежател на плантация в село Цонево.

Затова производителите считат, че тази заповед е лобистка и обслужва ползите на огромните вериги. Затова фермерите оферират:

„ Нека да си остане единствено непоколебим надзор върху живите животни, в случай че има в действителност такива заболявания, каквито приказват ”, прикани Златина Георгиева.

„ Нека БАБХ обмисли резултата от заповедта. Говорим за птичи грип. Не е обвързвано с овце, крави, кози ”, съобщи Никола Куташки.

 Фермески пазар Фермески пазар

След недоволството в петък от БАБХ оповестиха, че пазарите ще работят, само че при избрани условия. Темата разяснява и доктор Борис Борисов, шеф дирекция „ Здравеопазване и хуманно отношение към животните “:

„ При топлинна обработка вирусът се инактивира и не съставлява риск за здравето на хората, само че самото скупчване на пазарите основава риск за разпространяване на инфлуенцата. Затова преминахме към тази фрапантна, само че наложителна мярка. В интервал от 20 дни имахме 7 огнища. Контролът в питателните вериги е доста сериозен, не като при пазарите ”, изясни той.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР