Новата власт в лицето на служебния кабинет на Гълъб Донев

...
Новата власт в лицето на служебния кабинет на Гълъб Донев
Коментари Харесай

НАМЕК ОТ КЗП: Гълъб Донев спъва проверките за райския газ?

Новата власт в лицето на служебния кабинет на Гълъб Донев спъва инспекциите за продажба на така наречен " божествен " газ в заведенията, хотелите и в интернет на малолетни лица. Такъв намек насочи на ексклузивен брифинг шефът на КЗП Иван Френкев, назначен на поста от предходния стопански министър Корнелия Нинова.

" Има политически напън върху Комисията за отбрана на потребителите и опит да се блокира работата. Това разгласи на ексклузивен брифинг ръководителят на КЗП Иван Френкев. Той уточни, че е назначена инспекция в Комисията от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

„ Дълбоко имам вяра, че всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. В случая обаче имаме една невиждана обстановка, в която се търси отговорност на Комисията за отбрана на потребителите за какво си прави работата”, изясни той.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се споделя, че КЗП не е способена да прави инспекции за продажбата на божествен газ. „ Темата беше повдигната персонално от омбудсмана Диана Ковачева в писмо до Комисията с молба да изпълним надзор”, напомни той. Впоследствие персонално Нинова заповяда незабавна възбрана за прилагане на субстанцията от деца и продажбата й.

Председателят на КЗП разясни, че в Закона за отбрана на потребителите има раздел „ Обща сигурност на продуктите” и при липса на категорично секторно законодателство се ползва общият закон. И добави, че с помощта на бързите дейности и инспекциите на инспекторите на Комисията продажбата на божествен газ е била лимитирана.


Шефът на КЗП

Френкев е социалист от Смолян, притежател на текстилна фабрика и деен съидейник на Национална мрежа за децата.

По мотив разразилия се скандал сред бесепари - също от политическия кабинет на Министерството на стопанската система, пък се намеси някогашният началник на КЗП Димитър Маргаритов.



Досегашното вице на Нинова във ведомството - Димитър Данчев, който продължи да е на поста си и след промяната на властта, разкри, че действителният министър бил не тя, а началникът на кабинета й Калоян Методиев.

Ето по какъв начин обаче дава отговор Маргаритов и на Данчев, и на новия титуляр на МИ Никола Стоянов (Маргаритов също бе в екипа на Нинова като неин заместител - б.р.):

" Гледах по какъв начин министърът на стопанската система и промишлеността Стоянов приказва за уволнения, назначения, бордове, оръжия… До него непретенциозно се понакиприл сътрудника Данчев: като че не е бил заместител на „ неприятната “ Нинова съвсем 8 месеца, а стои като че ли и той е спуснат с парашут от самолета… Дори отговаряше за процеса по присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз, стопиран с едно от първите решения на новия кабинет.


Димитър Данчев

И продължих да внимавам: току-виж кажат нещо и за потребителите… Но не – в действителност още в третия час на настоящето ръководство стана ясно, че тази тематика не стои на дневен ред. Лошото е обаче, че още на третия ден показателят на тържищните цени потегли нагоре, след няколко месечен резистентен спад. Тръгна, тъкмо както през октомври предходната година.

Винаги е по този начин, когато си мислиш, че нещата ще вървят от единствено себе си или си решил, че имаш по-важна работа от някаква си потребителска отбрана. Или пък може би умишлено скриваш тематиката, тъй като няма по какъв начин да пропуснеш постигнатото от екипа на Корнелия Нинова – единственият от седемте министри, с които съм работил, сложил отбраната на потребителите като централна тематика и то освен на думи: задоволително е да споменем недопускането на двойна индексация на мобилните услуги, затегнатия надзор за преодоляване на психозата на цените на олиото и горивата през март и април, законопроекта за прекъсване произвола на колекторите, действителното въвеждане на ограниченията с нулевото Данък добавена стойност за хляба и брашното, възбраната на райския газ.

И да не забравяме – съгласно Евростат през месец май България беше преди всичко по промишлен растеж в Европейски Съюз.

Е, сътрудници: нищо неприятно няма да стане, в случай че се наложи да отчетете тези обстоятелства в името на спокойствието на българските жители, всички те и консуматори. Защитавайте ги, макар дребното време, с което разполагате! Имате добра основа ".
ТЕМА преди 19 часа 1627 преди 20 часа 4040 преди 22 часа 6040
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР