Новата учебна година започна, а с нея и вълненията на

...
Новата учебна година започна, а с нея и вълненията на
Коментари Харесай

Доброто делo обедини децата от СУ Димитър Матевски ВИДЕО

Новата образователна година стартира, а с нея и вълненията на учениците. „ Страх ме е, че може да не изкарам изпитите след четвърти клас “, с тези думи четвъртокласникът Славчо прекрачва прага на новото си учебно заведение СУ „ Димитър Матевски “. До предходната година той е учел в НУ „ Петко Рачов Славейков “, само че в този момент родителите му са решили да сменят школото. По думите на майка му Полина Таневска подготовката на новата образователна година не е лишила дълго време. „ Помогна ни това, че от предходните години знаехме какви материали би трябвало да се закупуват.

Обикаляхме за напълно малко неща. Купихме и униформа, тъй като в остарялото учебно заведение децата нямаха. Очакваният ми бяха за доста по-голяма сума, която би трябвало да отделя за първия образователен ден, само че за благополучие не се оправдаха “, разяснява Таневска. Изпращането на Славчо на учебно заведение било по-евтино по отношение на миналата година и излязло 200 лева

Само няколко минути в двора на учебното заведение бяха задоволителни на Славчо, с цел да се запознае с новия си другар Иван. Той е шести клас и с неспокойствие чака да удари първия звънец. Причината е, че обожава часовете по изобразително изкуство „ Много обичам да рисувам и да върша фигурки от глина. Най-често това са балерини “, изяснява Иван.

Една идея пък сплоти всички възпитаници – дарителска кутия за нова Детска клиника в Пловдив. „ Дори и 0,50 ст. да пуснеш ще окажеш помощ на доста деца да се излекуват от доста страшни заболявания “, сподели Иван, който също даде своя принос за пълненето на кутията.

Празникът за учениците стартира с доста песни и танци,а шефът на школото Мариана Златанска ги поздрави със започването на новата година. По думите й днешният ден бил най-вълнуващ за първолаците, които за първи път ще седнат на чина, с цел да напишат „ а,б, мама, тати “. Тя прикани учениците да бъдат смели и търпеливи, за могат да покорят всеки връх, а учителите да бъдат създатели.

Първият звънец дружно с децата чуха и заместник-социалният министър Зорница Русинова, Георги Титюков, зам.-кмет на Пловдив. „ Пожелавам на всички възпитаници тази година да бъде доста сполучлива, да получите доста шестици, да се забавлявате и да вярвате в това, че човек съумява, когато знае, когато може и когато има положително обучение. На всички учители поисквам с изключение на упоритостта да бъдат положителни експерти, да имат и положително кариерно развиване и да получават заслужено заплащане “, сподели Русинова. Причината зам.- общественият министър да избере да означи първия образователен ден в СУ „ Димитър Матевски “ е, че точно тук предходната година започва акцията „ Мисията е допустима “, която е част от извеждането на деца лишени от наставнически грижи от домовете. „ На територията на Тракия има два центъра от настаняване от фамилен вид за деца, над които учебното заведение е поело патронаж, т.е. учениците вървят постоянно в ЦНТС. Те им оказват помощ с уроците и се занимават с тях “, изясни Русинова. На територията на Пловдив към този момент са закрити два дома за деца лишени от наставнически грижи. 60-те деца, които са ги обитавали са настанени в новоизградените ЦНТС.

След удара на първия звънец първолаците потеглиха към своите класни стаи. По пътя към учението влезе и заместник-социалният министър Зорница Русинова, като беше хванала за ръката едно от децата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР