Новата система за разглобяване може да бъде конфигурирана да се

...
Новата система за разглобяване може да бъде конфигурирана да се
Коментари Харесай

Робот разглобява батерии от е-коли за рециклиране


Новата система за демонтиране може да бъде конфигурирана да се оправя с всевъзможен тип акумулатори
(снимка: Jenny Woodbery/ORNL, U.S. Dept. of Energy / YouTube)

Електрическите транспортни средства не престават да набират известност и нещо, с което ще би трябвало да се научим да се оправяме, е обработването на купчините акумулатори, достигнали края на живота си. Хвърляйки взор към това недалечно бъдеще, учените от Националната лаборатория Оук Ридж в Съединени американски щати са създали нова роботизирана система, която автоматизирано разглобява отработени акумулатори от електрически транспортни средства с огромна успеваемост и сигурност. Така те бързо и елементарно отиват за преработване.

Въпросът за използваните акумулатори на електрически транспортни средства е нещо, което е в радара на вниманието освен на изследователските институти, само че и на огромните производители на коли, отбелязва. Така да вземем за пример, Nissan пренасочва батериите от Leaf за зареждане на центрове за данни.

В различен сюжет Renault трансформира батериите на електрическите си транспортни средства в системи за предпазване на сила за дома и зарядни устройства по спирките за отмора на автомагистралите. Ford пък построява оборудване на стойност 185 милиона щатски $, с цел да се концентрира върху батериите от последващо потомство, в това число по какъв начин най-добре могат да бъдат рециклирани.
още по тематиката
Все отново през днешния ден единствено дребен % от батериите на е-коли се рециклират. Те занапред ще стартират да се натрупат. Понастоящем това се прави на ръка и включва първо разреждане на батерията, а по-късно демонтиране на съставните ѝ елементи. Подобен метод излага служащите на токсични химикали и електричество напрегнато до 900V.

Търсейки по какъв начин да построи роботизирана система, която може да прави тази активност, екипът от Националната лаборатория Оук Ридж в действителност се обърнал към една концепция, създадена по-рано – за добиване на редкоземни магнити от остарели твърди дискове. Учените приспособили технологията за потребление при използвани акумулатори от електрически транспортни средства.

може да бъде конфигурирана да се оправя с всевъзможен тип акумулатори посредством безвредно разхлабване на болтовете и корпуса, даже в случай че устройството има останал заряд.



„ С нашата система, когато роботът вземе батерията и я сложи на индустриалната линия, към този момент няма потребност човек да пипа акумулаторите ”, споделя Тим Макинтайър, началник на екипа. Оттам насетне автоматизираната система може да разглоби батериите до равнище клетка и да извади разнообразни материали за преработване като кобалтови, литиеви или железни фолиа.

Наред с това роботът може да извлича обособени модули от акумулатори, които да бъдат ремонтирани и употребявани наново в системите за предпазване на сила. Според екипа, системата може да разглоби 100 или повече акумулатори за времето, належащо на един служащ, с цел да разглоби 12 акумулатора.

Вече има известно закъснение в процесите по преработване на акумулатори от електрически автомобили, отбелязва членът на екипа Джонатан Хартър. „ Ограничаващият фактор е времето, належащо за осъществяване на електрически разряд и ръчно демонтиране ”.

„ Автоматичното демонтиране на съставни елементи, съдържащи сериозни материали, освен отстрани трудоемкото ръчно демонтиране, само че и обезпечава ефикасен развой за делене на съставените елементи на потоци с по-висока стойност, където сериозните материали са съсредоточени в обособени първични материали за ”, споделя членът на екипа Том Лограсо. „ Тази добавена стойност е значима част от установяването на стопански жизнерадостен развой ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР