Новата процедура за амбулаторно лечение на COVID-19, при която болните

...
Новата процедура за амбулаторно лечение на COVID-19, при която болните
Коментари Харесай

Лични лекари: Един ще лекува COVID пациенти, друг ще прибира парите

Новата процедура за амбулаторно лекуване на COVID-19, при която болните ще посещават специфични зони за обзор, без да постъпват в болница, се посреща много спорно и скептично и лекарите у нас. Доста от тях се съмняват в успеваемостта на препоръчаното от служебния министър Стойчо Кацаров решение и слагат редица въпроси, на които към момента няма отговор. Това излиза наяве от диалог на " Сега " с общопрактикуващи лекари.

Преди дни министър Кацаров заяви, че измененията в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната здравна помощ за работа при неподходящи условия на труд е утвърдена от Надзорния съвет на здравната каса и на процедура към този момент сме подготвени със, заболели от ковид. По думите му тя е съгласувана с Българския лекарски съюз (БЛС) и с шефове на столични ДКЦ-та, които са останали доста удовлетворени от " това, което им е обезпечено като нови благоприятни условия за така наречен Коронавирус зони ". Според упованията на Кацаров до седмица две в началото регистрираните 39 COVID-зони би трябвало да станат най-малко 150, с цел да може пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно. " За първи път в историята си НЗОК ще финансира амбулаторното лекуване на остро заболяване, каквото е COVID-19 ", разгласи още Кацаров, като ще заплаща и за медикаментите, изписвани за лекуването му в домашни условия, т.е. пациентите ще ги получават гратис.

Както постоянно обаче, дяволът се оказва в детайлите. В петък се очакваше описът с медикаментите, които могат да се предписват на заболели с COVID-19, да бъде оповестен в Държавен вестник. Такъв обаче по този начин и не се появи. Освен това, остават неразбираеми редица детайлности, някои от които много основни.

Зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов разяснява за " Сега ", че са подкрепили амбулаторната процедура за лекуване на ковид след диалози с представители на профилираната извънболнична помощ, разполагащи с коронавирус зони, тъй като тя е стъпка напред. " Тя обаче е в много недопечен тип. Все още има много елементи и въпроси, на които няма отговор ", споделя той.

По думите му процедурата ще се реализира единствено в така наречен COVID-центрове в профилираната извънболнична помощ, а не при персоналните лекари, както се смяташе до момента (т.е. болните със признаци на вируса няма да вървят на обзор при персоналните си лекари, които ще се занимават най-вече с имунизация и профилактика, а във въпросните центрове). Тези центрове обаче сега у нас са 39 и то най-вече в по-големите градове. В 2-милионна София да вземем за пример те са 7. " Нямам визия по какъв начин и по кое време ще се разкрият останалите центрове, че да станат 150, които също няма да са задоволително. Скептичен съм по какъв начин ще се разкрият такива зони в провинцията, както и до каква степен хомогенно ще е покритието ", споделя той.

Според методиката за плащане при неподходящи условия всеки сходен център ще получава по 30 хиляди лева на месец за обслужване на пациенти с ковид, както и по 25 лева на обзор на човек. Максимумът от прегледи, който ще им заплаща касата, са два. " Какво става обаче, в случай че пациентът се утежни след избрания за наблюдение срок от 10 дни? Ако се утежни на 12-тия ден? Трябва центърът да е отговорен за пациента до неговото излекуване. Не виждам по какъв начин тези пациенти ще бъдат проследявани и следени динамично, най-после те отново ще звънят на персоналния си доктор ", счита доктор Брънзалов.

Той към момента не е виждал описът с медикаменти, които ще се изписват гратис на пациентите с ковид и които ще са разграничени на три групи. " Ясно е, че медикаментите ще се изписват на електронна рецепта, само че не и по какъв начин тъкмо болният ще отиде до въпросния център за обзор или проучвания - със личен превоз ли, или с градския. Някои от посочените проучвания, които ще са безвъзмездни за пациента, например са безсмислени и нямат общо с коронавирус - като пълнозвучен и носен секрет. Вместо това други, които са извънредно значими, като д-димер и феритин, няма да се покриват и пациентът ще би трябвало самичък да си ги заплаща ", дава за образец още зам.-шефът на БЛС. Сред изследванията, които МЗ предложи да се заплащат от НЗОК, са пълна кръвна картина, CRP, ALAT, креатинин, рентгенография на гръден панер и бял дроб, фибриноген, микробиологично проучване на пълнозвучен секрет, носен секрет, храчка при необходимост и по преценка на лекуващия доктор. 

" Хората и в този момент си идват при нас и с тази процедура отново ще идват при нас, с тази разлика, че различен ще получава парите за това ", по този начин разяснява и ръководителят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София доктор Георги Миндов новата опция. По думите му от пациентите, които през вчерашния ден е прегледал, двама се оказали с позитивни проби. " Идват хората и чакат 2 часа в чакалнята с други. Какво да вършим, преглеждаме ги ", споделя той. Според него в хората в дребните обитаеми места и селата ще продължат да се обръщат към персоналните си лекари, защото са привикнали с тях, а и тъй като пътят до близката по-голяма болница, където вероятно би имало коронавирус зона, е дълъг.

Той изрази несъгласие с изписването на безвъзмездни медикаменти на болните с претекста, че по този начин ще плащаме за антиваксъри. " М.г. нямаше ваксини, в този момент обаче има под път и над път. Хората, които не се имунизират, изключвам децата и преболедувалите, са поели отговорността да се разболеят. Защо тогава да плащаме за лекуването им? ", пита той. По думите му също така медикаментите, които ще се покриват от касата, са противоречиви. " Витамини, антибиотици, какво още има в листата - не знаем. С антибиотици не се лекува ковид ", споделя той.  

 

НЕИЗПЪЛНЕНО

За доктор Брънзалов проблемно продължава да бъде и това, че антигенните проби към момента не са приравнени до дъно на PCR-ите. " Случаите, потвърдени с антигенен тест, също се рапортуват, само че в случай че би трябвало да си извадите документ за преболедуване, няма да можете, в случай че нямате позитивен PCR тест ", споделя той.  

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР