Новата програма Правосъдие (2021 - 2027 г.) ще насърчава ефективността

...
Новата програма Правосъдие (2021 - 2027 г.) ще насърчава ефективността
Коментари Харесай

Емил Радев: С бюджет от 305 млн. евро новата програма Правосъдие ще насърчава съдебните системи в ЕС

 Новата стратегия " Правосъдие " (2021 - 2027 г.) ще предизвиква успеваемостта на правосъдните системи в Европейски Съюз и съдействието сред тях по цивилен и наказателни каузи. Това разяснява българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, откакто програмата получи зелена светлина от Правната комисия и Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

" С вота си с сътрудниците в двете отраслови комисии на Екологичен потенциал потвърдихме решимостта този значим инструмент в отбрана на справедливостта, правата и полезностите на Европейски Съюз да стартира да се ползва оптимално бързо ", посочи Радев.

Като докладчик от страна на групата на Европейската национална партия в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи той взе присъединяване в договарянията по съглашението сред Европейския парламент, Съвета и Европейската комисия.

" С финансов запас от 305 млн. евро стратегия " Правосъдие " е част от нов фонд в бюджета на Европейски Съюз, който включва и стратегия " Граждани, тъждество, права и полезности ". Средствата ще могат да се употребяват за техническа и административна помощ, за подготвителни, мониторингови, контролни, одитни и други действия, които пазят и укрепват фундаментални полезности като човешките права, върховенството на закона, свободата, демокрацията, равенството ", изясни Емил Радев.

По думите му 27% от бюджета на стратегия " Правосъдие " за идващите седем години са планувани в поддръжка на правосъдното съдействие. " Същият дял от заложеното финансиране ще бъде ориентиран и за улеснение на ефикасен и недискриминационен достъп до правораздаване за всички. 36% от сумата ще се вложат в правосъдното образование и повишението на правната просвета, а останалите 10% ще се употребяват като спомагателен запас за подкрепяне на дейностите по главните цели ", изясни българският евродепутат.

" Изграждайки общото пространство на правораздаване, Европейски Съюз реализира доста, само че живеем във време, в което не липсват съществени световни провокации.

Европейските общества, за жалост, не престават да се сблъскват с екстремизъм, радикализъм, към момента има разграничителни линии, които не можем да преодолеем и които абсолютно изискват всички държави-членки да поставят повече старания в името на върховенството на закона, самостоятелната правосъдна власт, взаимното признание и доверие ", безапелационен бе Радев.

Той добави, че в подтекста на стратегия " Правосъдие " и задачата да се предизвиква ефикасното използване на правните принадлежности на Европейски Съюз се преглежда и развиването на електронното правораздаване. " В актуалната реалност по-активното потребление на електронни средства дава благоприятни условия за по-ефикасни правосъдни производства, за по-широк достъп на жителите и бизнеса до правораздаване ", сподели още Радев, който е зам.-председател на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и член на Правната комисия в Екологичен потенциал.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР