Новата оптична линия е около 10 пъти по-бърза от обикновенатаЦялата

...
Новата оптична линия е около 10 пъти по-бърза от обикновенатаЦялата
Коментари Харесай

Китайски рекорд: интернет със скорост 1,2 терабита в секунда

Новата оптична линия е към 10 пъти по-бърза от елементарната

Цялата интернет инфраструктура за терабитови скорости е построена с китайски хардуер и програмен продукт (снимка: CC0 Public Domain)

Китай се популяризира с нов връх за скорост на предаване на данни по интернет. В страната проработи оптична автомагистрала, която е 10 пъти по-бърза в сравнение с елементарните интернет линии.

Новата оптична автомагистрала поддържа трансфер на данни със скорост до 1,2 терабита в секунда (Tbps), заяви South China Morning Post (SCMP). Това е над 10 пъти по-бързо от предаването на данни в множеството стандартни опорни интернет мрежи, които работят със скорости от към 100 гигабита в секунда (Gbps).
още по темата
Скорост от 1,2 Tbps ще разреши евакуиране на 150 кино лентата с висока разграничителна дарба единствено за една секунда, съобщи Уан Лей, вицепрезидент на Huawei, по време на конференция, отдадена на новата оптичната автомагистрала.

Проектът е осъществен от китайския университет Цинхуа, оператора China Mobile, фирмите  Huawei Technologies и Cernet Corporation. Пускането на линията се състоя 2 години по-рано от предстоящото: специалистите смятаха, че мрежи със скорости от 1 Tbps ще се появят не по-рано от 2025 година Повече от 3000 км оптични нишки свързват Пекин, Ухан и Гуанджоу.

Пускането на 1,2-терабитовата линия стана в границите на китайския народен план „ Инфраструктура на бъдещата интернет технология ” (FITI, Future Internet Technology Infrastructure) под ръководството на Министерството на образованието. Проектът се извършва от 2013 година с поддръжката на държавното управление на страната.

Целият програмен продукт и хардуер на построената интернет инфраструктура са основани от китайски експерти. По проект, планът FITI би трябвало да бъде приключен до края на тази година.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР