Новата ни интегрирана магистърска програма Междукултурен бизнес - Магелан приключва

...
Новата ни интегрирана магистърска програма Междукултурен бизнес - Магелан приключва
Коментари Харесай

Проф. Евгени Станимиров: Осем думи с буквата О крият причините за проблема с кадрите 

Новата ни интегрирана магистърска стратегия " Междукултурен бизнес - Магелан " завършва с четворна тапия Сред основателите сме на първата в Европа " Дълбоко софтуерна иновационна котловина ", споделя проф. доктор Евгени Станимиров, ректор на Икономически университет - Варна в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Проф. Станимиров, Вие сте учител, създател на десетки учебници, книги за бизнеса и бизнес съветник. Къде е мястото на Икономически университет - Варна в системата на висшето обучение?
-->
- Ролята на Икономически университет - Варна е изпитана и това го потвърждава 103-годишната ни история. Създадени сме от Варненската търговско-индустриална камара в отговор на потребностите на бизнеса. Днес продължаваме да работим с бизнеса. Както шеговито се показвам, освен вратите, само че и прозорците ни са отворени за контакти, хрумвания и взаимни начинания. Преди 10 година създадохме бизнес развъдник UEBN, в който има регистрирани над 3000 компании. Това ни дава самочувствие, че бизнесът е един до друг с нас при образованието на младежите.

- Икономически университет - Варна към този момент повече от 100 години е измежду водещите просветителни институции в България. На какво се дължат триумфите ви и каква е ролята на участниците в просветителния развой?

- Ние сме гъвкави и новаторски. Сред основателите сме на първата в Европа " Дълбоко софтуерна иновационна котловина ". Вслушваме се в рекомендации и съумяваме да активираме бизнеса в процеса на образование. Около 56% от нашите преподаватели имат личен бизнес. Образователната система е комплицирана и доста виновна система, с цел да се оставя единствено в ръцете на хората в нея. Обществото има отговорност към всичко това и изключително бизнесът и администрацията като консуматори на фрагменти.

- Кои са просветителните стратегии, с които Икономически университет - Варна се гордее? Как бихте описали техните преимущества?

- Всяка от нашите стратегии носи добавена стойност и е синхронизирана с потребностите на бизнеса. Над 300 представители на бизнеса през последните 4 години участваха в актуализацията на образователната документи. Събитията с бизнеса и воденето на лекции с негово присъединяване са част от всекидневието ни. 

Бизнесът е измежду движещите сили на UEVA - нашия предприемачески акселератор. Студентите ни имат поддръжка за кариерно консултиране посредством Центъра за кариери, предприемачество и маркетинг. Всичко това е мотив за какво да ни се доверят и да дойдат при нас.

- Кои са провокациите, които, затрудняват действието на българските висши учебни заведения? Как Вие виждате благоприятни условия, предлагани от вузовете у нас, за образование и реализация?

- Едно от най-големите провокации е хроничното недофинансиране на някои професионални посоки. Много интензивности по развиване на предприемаческата просвета се вършат на благосклонност от наша страна и от тази на бизнеса. Възможности виждам в коопериране сред висшите учебни заведения, усилване на контактите с бизнеса, по-гъвкаво държание на работещите в университетите за основаване на добавена стойност за бизнеса.

- Като ректор по какъв начин виждате ролята на университетите в развиването на стопанската система на България? Дават ли те нужните фрагменти? 

- Много постоянно се споделя, че някой бизнес имал проблем с фрагментите. Това е прекомерно странна позиция. Всички ние имаме проблем с фрагментите, тъй като необучените и нестимулирани фрагменти са в основата на неприятно обслужване, по-ниско качество на продуктите и така нататък Къде е казусът? Крие се в няколко неща, които стартират с красивата писмен знак " О " - оправдания, отговорност, ограничавания, осмисляне, образование, отношение, оценяване и противоположна връзка. Оправдаваме се прекалено много, вместо да действаме; доста хора не желаят да поемат отговорност; рестриктивните мерки в мисленето и дейностите ни задушават; малко хора осмислят протичащото се; немного са тези, които осъзнават, че динамичната среда изисква непрестанно обучение; отношението към доста от нещата не е адекватно; оценяването на личните ни старания и достижения не постоянно е обективно, а достиженията на другите нормално се принизяват; постоянно установявам липса на съответна противоположна връзка за това, което се случва, което пречи да се подхващат коригиращи дейности. 

Ето това са проблемите и то освен в областта на образованието.

- Кои са най-важните механизми, от които се нуждае висшето обучение? Как да се осъвременят съществуващите и основат нови образователни проекти и стратегии, тъй че образованието да заеме подобаващата си роля в обществото?

- Темата с образователните проекти и стратегии се адресира погрешно, тъй като ни се желае нещо да създадем, с цел да сме спокойни, че вършим нещо. Защо да променяме образователни стратегии и проекти? Ако променим себе си, отношението си към нещата, в случай че сме по-отговорни и почтителни, в случай че не търсим оправдания, в случай че преди да тръгнем да оправяме света, първо подредим личната си къща, тогава всичко ще си пристигна на място. Това са механизмите.

- Икономически университет - Варна приготвя непознати жители от голям брой страни. Как се справяте? Има ли нещо, което затруднява достъпа на задгранични младежи до висшето обучение у нас и какво предприемате?

- Интернационализацията е приоритет. Към момента образоваме над 300 непознати жители. Има закъснение на процедурите по издаване на визи. Предизвикателство пред набирането на задгранични студенти остава неналичието на благоприятни условия за подписване на посреднически контракти с рекрутиращи компании. Видимо се вижда растеж на интереса към ИУ - Варна от страна на индийски, китайски, израелски и гръцки просветителни сътрудници. Независимо от проблемите, ние не сме безучастни. През април, в съдействие с Университет Анкара и Университет Башкент организирахме най-големия теоретичен конгрес сред български и турски университети досега. Инициативата се осъществя по наша концепция и дипломатическата ни задача в Анкара. 

- Имате специалности напълно на британски език и взаимни стратегии с задгранични университети. Има ли нови партньорства в тази посока? 

- Обучаваме по 6 специалности на непознат език - 5 на британски и 1 на съветски език. Имаме взаимни дипломи с университети от Германия, Финландия, Русия, Индия и други Даваме старт на новата ни интегрирана магистърска стратегия " Междукултурен бизнес - Магелан ". Разработена е с  Икономически университет - Катовице, Университет Дебрецен, Университет " Кардинал Херера ", Валенсия. Програмата завършва с четворна тапия. Друга тристранна стратегия се осъществя  съвместно с Икономически университет - Букурещ и Икономически университет - Братислава. Програмата " Бизнес развиване и водачество " е предопределена за управителни фрагменти и има за цел да научи участниците по какъв начин да развиват бизнес и да основават стойност в интернационална среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР