Новата година започва с нова минимална заплата в България -

...
Новата година започва с нова минимална заплата в България -
Коментари Харесай

Нова година - нова минимална заплата и нови възнаграждения за учителите

Новата година стартира с нова минимална заплата в България - 610 лв.. Тя е с 50 лв. по-висока от досегашната и е част от държавната стратегия за покачване на минималната отплата в тригодишен проект.
От през днешния ден минималната работна часова заплата става 3,66 лева при естествена дълготрайност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.
Увеличението е от 8,9% и се чака да подтиква интензивността на пазара на работната мощ, да способства за повишаване на приходите на най-нискодоходните групи на заетите и да понижи неравенството в приходите и бедността, да се увеличи покупателната дарба и виталното нивото на популацията.
Също от през днешния ден, 1 януари, се усилват заплатите и на учителите - със 17-18%. Това е записано в Анекса към Колективния трудов контракт /КТД/, подписан през ноември от Министерството на образованието и науката, и от национално представителните синдикални и работодателски организации в системата на предучилищното и учебното обучение.
Учителите ще получават не по-малко от 1085 лева съществена заплата. Минималните хонорари на старшите учители ще доближат 1120 лева, а на основните учители - 1176 лева Директорите на детски градини и учебни заведения ще получават не по-малко от 1334 лева, а заместник-директорите - 1246 лева До края на мандата на това държавно управление учителските заплати би трябвало да са двойно по-големи от началото на мандата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР