Новата Европейска комисия (ЕК), начело с Урсула фон дер Лайен,

...
Новата Европейска комисия (ЕК), начело с Урсула фон дер Лайен,
Коментари Харесай

Шамар от Брюксел: ЕК не вижда присъди за корупция и ще запази мониторинга над България

Новата Европейска комисия (ЕК), отпред с Урсула фон дер Лайен, не е удовлетворена от напредъка на България в битката с корупцията. Затова възнамерява да резервира Монторинга за съдействие и инспекция, за чиято анулация ръководещите водиха епични борби. Предишният началник на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер завърши мандата си през есента на м.г. с заричане наблюдението да отпадне. Правосъдният министър Данаил Кирилов даже даде обещание, че ще си даде оставката, в случай че това не се случи.

Проблемите са същите

Сегашната Европейска комисия обаче явно не е съгласна с българските ръководещи във връзка с битката с корупцията. В така наречен Пролетен пакет с рекомендации към обособените страни комисията декларира, че продължи наблюдението си върху България.

В един от документите се показва, че страната ни е постигнала сериозен прогрес в промените във връзка с битката с корупцията - констатация, повтаряна и в предходните постоянни отчети на Европейска комисия, които по едно и също време с това акцентираха, че напредъкът не е задоволителен. Сега сме в съвсем същото състояние - Европейска комисия акцентира, че са нужни " стабилен брой дефинитивни присъди за корупция по високите етажи на властта, с цел да се построи доверие у обществото ".

Комисията акцентира и други нерешени от страната проблеми – престъпните следствия, непропорционалната натовареност сред обособените съдилища, както и повишението на успеваемостта на прокуратурите по места.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР