Новата дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването

...
Новата дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването
Коментари Харесай

Дирекцията за правата на пациентите към МЗ вече работи по първите сигнали

Новата дирекция за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването стартира работа по пациентски сигнали. Експертите към този момент обработват постъпили тъжби и сигнали от жители.

Новата дирекция ще оказва помощ освен в контрола по спазването на правата на пациентите, само че също по този начин ще може да създава методологии, стратегии, тактики, както и да предлага промени в нормативни актове.

„ Практиката е посочила, че проблемите на пациентите са многочислени. Винаги в Министерство на здравеопазването са постъпвали доста тъжби, сигнали по отношение на позволени пропуски, нарушавания и проблеми в здравната система. Основна цел на новата дирекция е да предлага способи за решаването на проблемите на пациентите посредством законови средства “, уточни Елена Болтаджиева, консултант в кабинета на министъра на опазването на здравето.

Дирекцията за правата на пациентите към Министерството на здравеопазването ще има решаваща роля и при зародили разногласия сред засегнатите страни в бранша.

Обсъжда се откриването на приемна, в която жителите да могат да дискутират своите проблеми и дружно с специалистите да търсят решенията им. Също по този начин ще бъде основана е-поща, на която пациентите да могат да подават своите сигнали и тъжби онлайн.

Временно изпълняващ длъжността шеф на дирекцията за отбрана на правата на пациентите е доктор Цветолюба Генкова, шеф на отдел " Организация и метoдология на медицинските действия, здравни политики и стандарти " в Дирекция „ Лечебни действия “ в Министерство на здравеопазването.

Общото сред специалистите в новата дирекция е опитът, който те имат в работата с пациентските организации.

Дирекцията за отбрана на правата на пациентите към Министерство на здравеопазването беше основана след промени в Устройствения устав на Министерството на здравеопазването.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР